Ouders worden

oktober 29, 2021

Baby-in-draagzak-in-cafe
Onze baby kan overal mee naartoe

Het lijkt zo vanzelfsprekend en zo zouden we ook willen dat het was. We krijgen baby’s en het leven gaat door. De baby past zich aan, aan ons leven. Aan ons ritme. We nemen de kleine in maxi cosi mee naar onze favoriete bar. Vrienden prijzen ons hierom. We gaan door met ons leven. Ouders worden, dat doen we er gewoon even bij.

Moed en veerkracht

Ouders worden is ‘just the other way around’. Om ouders te zijn heb je moed en veerkracht nodig. Ouders moeten zich aanpassen aan de baby. Aan de behoeftes van het nieuwe gezinslid. Zeker in het begin een hele klus. De behoeftes van de baby dringen zich wat harder op dan onze eigen behoeftes. Ouders stellen de belangen van hun kinderen voorop. Zo hoort dat ook. Maar dit kost veel lichamelijke en geestelijke energie. Ook krijgen we te maken met onzekerheden en twijfels. We grappen in onze cursus altijd dat iedereen soms denkt: ‘dit heb ik niet besteld’.

Het kan even duren voordat we het gevoel hebben dat het leven weer z’n normale loop neemt. Er komt weer wat meer ruimte voor werk, vrienden en hopelijk voor jezelf. Een goede raad is om goed in de gaten te houden dat er ook meer ruimte komt voor elkaar als partners. Jullie zijn namelijk het fundament van jullie gezin. Jullie kind of kinderen steunen op jullie als basis. En die basis, dit fundament heeft net als alle het andere ook onderhoud nodig.

Tijd voor elkaar

Het is heel lastig om in het drukke leven van een jong gezin met ouders die drukke agenda’s hebben, om tijd voor elkaar te maken. Iets wat voordat er kinderen waren zoveel makkelijker was. Toch is het in verbinding blijven met elkaar als ouders, als partners zo belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de jonge ouders ergens in het eerste levensjaar van hun baby een dal in de relatie ervaren.

Bad news toch? De meeste stellen zijn juist zeer verheugd met het nieuws dat ze ouders worden. Het is vaak goed nieuws te vernemen dat er een baby komt. De bekroning van jullie relatie. Nu blijkt het juist een uitdaging te zijn voor jullie relatie.

Voorbereiding

Als je van te voren weet welke uitdagingen je als ouders kunt verwachten, kun je je hier een beetje op voorbereiden. Net als bij de bevalling, waar een goede voorbereiding belangrijk is, geldt dit hier ook. Van te voren met elkaar praten over wat het gaat betekenen om ouders te worden. Wat kan het met jullie relatie doen? Geïnspireerd op de opleiding “Bringing baby home” uit Amerika nemen we stellen in gedachten mee naar hun eigen opvoeding en ook naar de ideeën over hun rol als ouder. Niet iedereen die ouder wordt, is daar al mee bezig. En je kunt niet alles plannen van te voren maar er over nadenken is wel een goed idee. Je bent daardoor ook bezig met elkaar en met jullie binding én met jullie kleine baby.

Zijn jullie benieuwd naar de cursus https://www.subsense.nl/ geworden, luister dan als voorproefje naar onze podcast. ‘Zwanger? Dit wil je weten!’, https://open.spotify.com/show/5BEInv17ejcRkdkbqxjB20 te beluisteren op je eigen favoriete podcastkanaal.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.