Autonomie tijdens de geboorte

juni 20, 2020

Veel aandacht voor het bevalplan

Van te voren hebben aanstaande ouders goed nagedacht over de bevalling. Ze verdiepen zich in wat goed bij hen past. Waar willen ze het liefst hun baby geboren laten worden? Wie gaat de navelstreng doorknippen en wanneer? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen die gaan over de autonomie van de vrouw (ouders) tijdens de geboorte.

Wat ons enorm verbaasde tijdens het geven van honderden cursussen aan aanstaande ouders is dat het niet écht uitmaakt of de bevalling precies ging volgens (geboorte)plan. Maar dat het pas echt uitmaakt of ze goede en menselijke uitleg hebben gekregen van de verloskundige hulpverlener. En zeker ook dat het ze vrij staat om vragen te stellen over het beleid. Het beleid dat het, met zorg gemaakte, geboorteplan totaal van de tafel kan vegen. Voor het verwerken van dit soort ommezwaaien in het plan is het enorm belangrijk dat je weet waarom. Dat jullie begrijpen en instemmen met de beslissingen die genomen worden ten gunste van de zwangere en de baby. Het is dus belangrijk dat jullie daar op deze manier bij betrokken zijn.

Hoe bereiden jullie je hier dan op voor? Het is niet altijd eenvoudig voor een leek op bevallingsgebied om dit van nature te durven en doen. Daarom zijn wij er om jullie hier bij te helpen. Door goede info en voorlichting op wat jullie te wachten staat. Tevens door met jullie te oefenen om gericht vragen te stellen. Vaders kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Als spreekbuis die weet wat jullie willen. En waar jij behoefte aan hebt. En dat zonder betweterig of bedreigend over te komen.

Jullie doen wat je moet doen. Gewoon als betrokken ouders bij jullie bevalling, bij jullie kindje. Van niemand anders. Dát is autonomie tijdens de geboorte. En dat is te leren.

Gratis info krijgen jullie via onze podcast!

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.