Baringshouding

september 12, 2020

Baarkruk-toilet?
Voordelen verticaal bevallen

In onze cursusruimte hebben we baringskruk op een prominente plek staan. Deze gebruiken we om meer uitleg te geven over de beste baringshouding. Waar we denken dat er van oudsher op de rug gebaard wordt, leert een kijkje in de kunstgeschiedenis ons anders. Op oude prenten en tekeningen zien we dat de bevallende vrouw vaak op een voorloper van de tegenwoordige baringskruk zit.

Waar komt dan die hardnekkige rugbevalling in het bed vandaan? De meeste vrouwen bevallen nog steeds in bed. Het is inderdaad zeer gemakkelijk voor de verloskundige hulpverlener. Je hoeft je niet in alle bochten te wringen op je knieën op de grond. Maar de barende vrouw kruipt misschien zelf ook graag in bed als ze zich niet zo lekker voelt. De baarkruk is op het eerste gezicht niet de meest gemakkelijke en comfortabele plek. Precies de reden dat we de cursisten die in de combicursus één les bij ons in Bilthoven volgen op de kruk laten plaatsnemen. En dan blijkt het toch enorm mee te vallen. De vergelijking met de wc is snel gemaakt. Alleen is het wel een stuk lager. En daar zit nou net de crux van de kruk.

Door een aantal poepspecialisten, of sjieker gezegd internisten die zich hebben toegelegd op het laatste stuk van de darmen, wordt aangeraden om op het toilet met een krukje te zitten. Mensen met moeite om gemakkelijk te poepen zullen hier baat bij hebben. Ook in de zwangerschap met extra kans op aambeien is dit een aanrader. Het krukje, de verhoging, zorgt ervoor dat de knieën hoger komen dan het bekken. Hierdoor zal het laatste stuk van de darmen in een rechte lijn naar beneden wijzen. Hierdoor kan de ontlasting, in een rechte lijn naar beneden, zo in het toilet belanden. Met de zwaartekracht mee.

Met de geboorte is dat niet veel anders. Het baringskanaal, de vagina, loopt evenwijdig aan het laatste stukje van de darm en in een bocht. De kruk die zo laag is, zorgt ervoor dat ook het baringskanaal in een rechte lijn naar beneden loopt. De baby kan op de kruk dus, én met de zwaartekracht mee én in een rechte lijn, sneller dan in bed geboren worden.

Zoals gezegd verloopt de laatste fase van het persen over het algemeen sneller op de kruk dan op bed. Dit is één van de voordelen van deze baringshouding. Voor zowel de moeder als de baby.

Een andere houding die we ook bespreken en die we daadwerkelijk met de cursisten doen is de “on all fours”. Dus op onderarmen en knieën. We maken gebruik van modellen, filmpjes en oefeningen om alles inzichtelijk te maken. Zodat de mogelijkheden die er zijn al van te voren geoefend en besproken zijn. Dat maakt het straks gemakkelijker om te kiezen. Het blijft een beetje koffiedik kijken. Je weet meestal pas op het moment wat prettig is.

Willen jullie meer weten over de mogelijkheden die jullie hebben en over de baringshouding, vraag jullie verloskundige hier dan naar. Zij hebben een kruk waar je vast even op mag proberen. Willen jullie nóg meer weten over baringshoudingen luister dan ook onze podcast hierover. En als allerbeste tip: volg de combicursus. Vier online lessen van een uur die je samen bekijkt en kom één keer samen voor een privéles in Bilthoven.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.