Bevalcursus

oktober 28, 2021

Leer begrijpen hoe een bevalling werkelijk gaat

Wat is het verschil tussen een zwangerschapscursus en een bevalcursus?

Elke vorm van zwangerschapseducatie wordt zwangerschapscursus genoemd. Maar er zijn nogal wat verschillende cursussen die je als zwangere kunt volgen. En juist naar die verschillen moet je kijken. Wil je bewegen onder professionele begeleiding in je zwangerschap? Dan ga je op zoek naar sportklasje. Zoek je een cursus waar je heel ontspannen door je zwangerschap heen komt dan is yoga misschien wat je zoekt.

Zwangerschapscursus

Je gaat er misschien vanuit dat de bevalling in elke zwangerschapscursus vanzelf ook aan de orde komt. Meestal is dat wel zo want het onderwerp is bijna onvermijdelijk als er een stel dikke buiken bij elkaar zijn. Dus de docent die misschien fysiotherapeut is of yogamaster geeft je zeker informatie over de bevalling mee. Maar is dit de informatie die jullie nodig hebben?

Wat is een bevalcursus precies en heb je die wel nodig? Ja zeker hebben jullie dit nodig! Bevalcursussen bereiden je voor op de geboorte van jullie baby. Op jullie bevalling. Natuurlijk heb je al veel informatie opgedaan uit boeken die je hebt gelezen, tijdens de centered pregnancy bijeenkomsten, op een voorlichtingsavond van het ziekenhuis of bij de yoga? Dit blijkt achteraf vaak niet voldoende.

Deskundige docent bevalcursus

Een bevalcursus wordt idealiter gegeven door iemand die weet hoe het er aan toe gaat bij bevallingen. Een deskundige op dit gebied. Denk dan aan een verloskundige, een arts of verpleegkundige met ervaring op het gebied van bevallingen of aan kraamverzorgenden. Zij zijn het waar je naar op zoek moet gaan als je een bevalcursus wilt volgen.

Vorm of inhoud?

Het komt voor dat mensen zonder relevante ervaring op de verloskamer een hele cursus over bevallingen geven. Soms spreken ze een groot publiek aan omdat de vorm erg aanspreekt. Bloggend en vloggend wordt een groot publiek bereikt.

Maar wat zegt de vorm over de inhoud? De gevolgen kunnen zijn dat zwangeren een eenzijdig of incompleet beeld krijgen van hoe een bevalling gaat verlopen.

Je weet niet wat je moet weten voordat je het een keer hebt meegemaakt. Om die reden krijgen we veel stellen die een eerdere bevalervaring hebben gehad. En helaas zonder een gedegen voorbereiding. Ze horen in onze cursus dingen die ze eerder nooit hebben geweten. En ze wisten ook helemaal niet dat het heel handig en verstandig zou zijn om dit alles wél van te voren te weten. De tips die je krijgt in een goede bevalcursus neem je dan mooi mee naar je bevalling. En in onze cursus is de partner ook direct op de hoogte.

Bevaltrauma voorkomen

Als je onze vorige blog leest over bevaltrauma dan wordt het nog duidelijker waarvoor je een bevalcursus zou moeten volgen.

Bij ons https://www.subsense.nl/ ben je aan het goed adres. Onze cursus wordt door de cursisten zeer goed beoordeeld na de bevalling. Zowel de online cursus als de combicursus. Alhoewel wij aanraden om de combi te volgen vanwege de puntjes ‘op de i’. En de mogelijkheid die wij aangrijpen om sommige dingen nog eens nadrukkelijk te bespreken. Dan beklijft het en dan zullen jullie tijdens de bevalling vaak terugdenken aan die puntjes ‘op de i’ die wij jullie meegaven.

Advies

Het advies is dan ook om in de eerste zwangerschap op zoek te gaan naar een goede bevalcursus. En daarbij ga je als aanvulling ook nog zwemmen, naar sportklasjes https://www.24baby.nl/zwanger/sporten-en-zwanger/sporten-zwangerschap/of yoga.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.