De meest complete bevalcursus gebaseerd op verloskundige ervaring, wetenschap en reviews van cliënten.

Wil jij ook weten hoe je de geboorte zo gemakkelijk mogelijk doorstaat en welke bijdrage je partner daarin heeft? Leer het samen van een ervaren verloskundige.

Hoe kun je met vertrouwen je bevalling tegemoet gaan?

Ben jij zwanger en voel jij je gespannen als je aan je bevalling denkt? Of zie je er helemaal niet tegenop? Hoe je erin staat doet er eigenlijk niet toe. Een ding staat als een paal boven water: een bevalling verloopt beter met een goede voorbereiding. En nog beter als je dit samen met je partner doet !

Het doel van onze bevalcursus is dat jij maximaal leert te ontspannen en samen met je partner met vertrouwen en rust de bevalling ingaat.

“De bevalcursus is boven verwachting bevallen! Duidelijke betrokkenheid en praktische tips voor de partner. Laat die bevalling maar komen!”

Weet wat er in je lijf gebeurt tijdens de bevalling.

De volgende punten komen uitgebreid aan bod in de cursus:

 • Diepe ontspanning (hypnose) aanleren op elke plaats en in elke situatie
 • Handvatten voor de partner om barende te ondersteunen
 • Aanleren ademtechnieken die zorgen voor ontspanning
 • Kennis krijgen over het normale beloop van de geboorte
 • Houdingen en Rebozo techniek ter ondersteuning in de ontsluitingsfase
 • Hechting bevorderen tussen beide partners
 • Veilige hechting creëren voor de baby
 • Vragen leren stellen om betrokken te blijven bij het eigen geboorteproces
 • Vertrouwen hebben in de hulpverleners
 • Vermindering van angst voor zwangeren en de partner

Na het volgen van onze cursus zul je merken dat je, je relaxter voelt over de bevalling doordat je:

 • Weet wat er in je lijf gebeurt tijdens de bevalling.
 • Weet wat je kunt doen tijdens het opvangen van de weeën.
 • Met je partner een sterk team bent.
 • Weet wat je kunt doen als het toch anders loopt dan je had gedacht.
 • Jouw partner weet wat hij voor jou kan doen.

Een bevalcursus ontwikkeld door verloskundigen

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis en zijn lid van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen.

Inhoud van de cursus

We bieden de cursus aan via onze online leeromgeving waar je alle modules op je eigen tempo kunt volgen. Verloskundigen die bij ons aangesloten zijn bieden de mogelijkheid om een live sessie bij te boeken als aanvulling op de online bevalcursus. Vraag je eigen verloskundige naar de mogelijkheden.

Les 1 | deel 1

In de eerste les die jullie zo gaan zien, bespreken we de plaats van bevallen. Maakt het uit of je thuis of in het ziekenhuis bevalt? We oefenen de eerste ontspanning en we leggen uit wat de circle of birth is. Jullie gaan meer te weten komen over wat hypnose of diepe  gefocuste ontspanning is en wat het voor jullie kan betekenen.

Les 1 | deel 2

Het tweede deel van les 1 gaat over rust en ontspanning en de grote bijdrage die het levert tijdens de bevalling. Ook gaan we in op het lastige deel van het zenuwstelsel, de hormonen en de spieren die bij de geboorte betrokken zijn. We zullen jullie ook uitleggen hoe je zelf invloed kan uitoefenen op de bevalling door gebruik te maken van positieve zintuigprikkels en gedachten.

Les 2 | deel 1

In deze les gaan we het hebben over de verschillende fases van de geboorte. En hoe weet je nu dat de bevalling begonnen is? Wat nou als de baby in het vruchtwater heeft gepoept? We kijken naar een oefening van zelfhypnose. We lichten vooral de ontsluitingsfase toe en de rol die je als partner hierbij kan vervullen.   

Les 2 | deel 2

In deze les gaan we jullie meer vertellen over wat te doen als de weeën wat minder worden. Maar ook wat je doet als de weeën juist meer of moeilijker worden. We leggen uit wat de zee-ademhaling inhoudt en wanneer je die het beste kunt toepassen. We gaan ook kijken naar een filmpje van de ziekenhuisbevalling van Melissa die haar eerst kind krijgt en waar deze gefocuste ademhaling door haar wordt toegepast. 

Les 3 | deel 1

In deze les gaan het hebben over angsten die te maken hebben met de geboorte of zelfs de tijd erna. Wat kun je zelf doen aan die angsten? Dan gaan we het hebben over verschillende pershoudingen. De kruk lichten we toe. En we laten een filmpje zien van het gebruik van de rebozo. Hoe past het lichaam zich aan, aan de aanstaande geboorte?  

Les 3 | deel 2

Persen hoe doe je dat eigenlijk? We hadden het al over de houdingen maar nu het echte persen. We besteden extra aandacht aan de geboorte van het hoofdje. Hoe kun je dat vergemakkelijken? En dan is de baby er. Het nageboortetijdperk bespreken we. En wat is het gouden uur? Als toetje een mooie animatie van een geboorte die Marjolijn met jullie doorspreekt.

Les 4 | deel 1

In dit deel leggen we uit hoe belangrijk het is om goed op de hoogte te zijn van wat er gebeurt tijdens de bevalling. Hoe je vragen kunt stellen aan de zorgverleners zodat je erbij betrokken blijft. We leggen uit dat de Bergbeklimming als script goed van pas kan komen bij het begin van de baring. Wat het kraambed betreft hebben we ook nog hele bruikbare tips voor jullie.

Les 4 | deel 2

Wat is veilige hechting als we het hebben over de hechting met de baby. Waarom huilen baby’s? We kijken naar de bevalling van Linda, in een kraamkliniek. We kijken filmpjes waarin te zien is dat baby’s al snel emoties van anderen op kunnen pikken. En behalve de relatie met je baby, heb je die belangrijke relatie met elkaar. Hoe onderhoud je die in het drukke leven van een jong gezin. Want het grootste cadeau dat je aan je kind kunt geven is een goede relatie met elkaar.

Online Cursus

Online bevalcursus
129 incl.btw
 • Online bevalcursus
 • 8 lessen
 • 9 maanden toegang
 • Incl. begeleidend e-book

Veelgestelde Vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Aan het eind van de cursus zeggen cliënten dat ze: meer zelfvertrouwen hebben, uitkijken naar de geboorte, een nog beter team zijn met hun partner, dat ze hebben leren ontspannen in iedere situatie (denk aan de tandarts, sollicitaties), dat ze veel kennis hebben opgedaan over de zwangerschap,  geboorte, kraambed en gedrag van baby’s.

Na de geboorte horen wij van cliënten en verloskundigen dat ze ontspannen zijn bevallen en veel hebben gehad aan alle tips en oefeningen die ze hebben meegekregen tijdens de cursus. We horen ook vaak terug dat een ontspannen geboorte, ontspannen baby’s en ouders geven.

Veel van onze cliënten zijn zelf verloskundige, verpleegkundige of arts. Ook zij hebben veel baat bij de cursus omdat zelf bevallen en het proces zelf meemaken een totaal nieuwe ervaring is. Verloskundigen die zelf de cursus hebben gevolgd, zijn erg enthousiast en ook zij leren nieuwe technieken en krijgen nuttige handvatten. 

De cursus is niet zweverig. Het is een combinatie van ervaring uit de praktijk en wetenschap. Anita en Marjolijn zijn beiden verloskundigen en dus  ‘technisch’ opgeleid. Na jaren praktijkervaring kunnen ze je alles vertellen over de zwangerschap en het geboorteproces en is er geen vraag vreemd voor hen. Het ontspannen tijdens de cursus wordt heel “down to earth” uitgelegd, waardoor er geen ‘geitenwollensokken‘ sfeer ontstaat.

De aanstaande geboorte gaan jullie, als het goed is, samen meemaken en dus is het heel belangrijk dat jullie allebei dezelfde informatie hebben gehad. Op die manier weten jullie samen om te gaan met alle mogelijke aspecten van de geboorte. Je partner kan je ook helpen met ontspannen als jij het, om wat voor reden, even niet ziet zitten tijdens de geboorte. We leren technieken aan zoals BRAINS om duidelijke vragen te kunnen stellen maar ook massage- en ankertechnieken waardoor de partner een echte steun kan zijn. Zodoende zijn jullie een hecht team en versterken jullie elkaar. Bovendien horen wij dat veel partners zelf ook baat hebben bij de ontspanning die aangeleerd wordt.

Er zijn legio zwangerschapscursussen op de markt en van alles kan je iets waardevols leren. De cursus die SubSense biedt is een heel complete BEVALcursus.  Je krijgt alle belangrijke informatie direct van een verloskundige met jarenlange ervaring. Wij zijn tevens hypnotherapeuten en zullen jullie alle handvatten voor ontspanning op een prettige manier bijbrengen.Die combinatie maakt SubSense uniek.

Andere cursussen zoals yoga, zwemmen, zwangerfit kunnen hier prima naast gedaan worden als aanvulling want in onze cursus zijn we nagenoeg niet fysiek bezig.

Rond 30 weken is een mooie tijd. Je kan dan rustig de cursus doen zonder dat je mogelijk al gaat bevallen. Je hebt na de cursus dan ook genoeg tijd om te oefenen. Want dat is wel heel belangrijk: Oefening baart kunst!  Is het voor jullie handiger om vroeger of later te beginnen dan kan dat ook, geen probleem.