Meer dan eens krijgen we in onze cursus te maken met bevaltrauma. Stellen die opzien tegen de bevalling omdat er een nare bevalervaring aan voorafgegaan is. Ze willen zich deze keer beter op de geboorte voorbereiden. En zo hopen ze bevaltrauma te voorkomen. Door het praten over de ervaring en het benoemen wat er is gebeurd, vindt er tijdens de cursus ook begrip en heling plaats van hetgeen er heeft plaatsgevonden tijdens de vorige geboorte. Het is belangrijk om de ervaring eerst beter te begrijpen en zo veel mogelijk te verwerken, voordat er weer een nieuwe ervaring komt.
Een van de belangrijkste dingen waar het in onze cursus over gaat, is verwachting. Wat verwachten jullie als je aan de geboorte van jullie baby denkt? Wat staat er in je geboorteplan? Hoe flexibel zijn jullie hierin? In de cursus zal er over deze zogenaamde verwachtingsmanagement gesproken worden. Je hebt niet helemaal in de hand hoe de geboorte van jullie baby gaat verlopen. Maar je hebt wel invloed op hoe je zelf reageert. Hoe reageer je op, misschien onverwachte, veranderingen?
In een goede voorbereidingscursus leren jullie hoe een normale bevalling verloopt maar ook dat het anders kan lopen. Anders dan gedacht. En hoe ga je daar dan mee om op dat moment? Geen enkele bevalling is gelijk dus je kunt nooit alle scenario’s doorspreken. En dat hoeft ook niet. Je kan beter leren om in te spelen op een situatie die anders loopt.
In one podcast https://open.spotify.com/show/5BEInv17ejcRkdkbqxjB20 EMDR in de verloskunde praten we met Mirjam van Oostenbrugge over bevaltrauma bij moeders en ook bij hun partners. Ze benoemt daarin het belang van een goede communicatie met de zorgverlener tijdens de geboorte. Ze vertelt dat het belangrijk is om als stel dat een kind krijgt te weten wat er gaande is. Dus moet je op de hoogte worden gehouden van het proces. Dat is een taak voor de verloskundige zorgverlener die je assisteert met de bevalling.
Toch moet je hierin zelf ook je verantwoordelijkheid durven te nemen. Ten eerste door een goede bevalcursus te volgen zodat je weet hoe een bevalling kan verlopen. Je moet dus beiden op de hoogte zijn van wat komen gaat. Daar bovenop moet je ook leren om te vragen. Vraag of men je alles wilt vertellen. En wees zo vrij om te vragen als er iets niet duidelijk is. Het is jullie bevalling en jullie kind. Het is jullie “life event” en hiervan moet je goed op de hoogte zijn. Als je weet waarom dingen gebeuren, kun je er beter in meegaan. Je voelt je betrokken in het beleid en dat voorkomt een gevoel van onmacht. Dat onmachtige gevoel, de afhankelijke positie kan voor bevaltrauma zorgen. Dit is door een goede voorbereiding grotendeels te voorkomen. En bevaltrauma voorkomen is toch beter dan het te genezen.
Willen jullie meer weten over wat jullie zelf kunnen doen tijdens de bevalling om goed voorbereid te zijn? Zoek een betrouwbare bevalcursus die gegeven wordt door iemand met ervaring in de geboortezorg. Vraag aan je verloskundige welke goede cursussen https://www.subsense.nl/ er zijn en schrijf je samen met je partner in. Je zult er geen spijt van krijgen.