Borstvoeding natuurlijk


baby-aan-de-borst
Ga jij borstvoeding geven?

Iedere zwangere krijgt te maken met de vraag welke voeding zij wil geven aan haar baby. Het antwoord op deze vraag was in vroegere tijden vaak: borstvoeding, natuurlijk. Maar alhoewel borstvoeding natuurlijk is, lijkt het in de praktijk toch in veel gevallen moeilijker dan gedacht. Het antwoord op de vraag luidt tegenwoordig daarom vaak: borstvoeding als het lukt.

Die twijfel of borstvoeding wel gaat lukken komt veelal voort uit ervaring van anderen. Maar als de intentie er is om borstvoeding te gaan geven is het aan te bevelen om je goed voor te laten lichten. Als je weet hoe het werkt dan zal het in de praktijk vaker meevallen. De voordelen van borstvoeding ga ik niet bespreken. Andere kanalen geven veel informatie daarover https://www.lalecheleague.nl/.

In het kader van borstvoeding hebben we een podcast https://www.subsense.nl/podcast-voor-zwangeren/ opgenomen met een hele leuke lactatiekundige, Liesbeth Gresel. Hierdoor zijn we weer overtuigd van het belang van voorlichting en preventie. Zoveel ‘problemen’ met borstvoeding horen er eigenlijk gewoon bij. En andere vervelende bijkomstigheden kun je voorkomen als je goed weet hoe het in elkaar steekt. Het betrekken van de partner bij de keuze borst- of flesvoeding is essentieel. En je dan ook samen inspannen om het te laten slagen. Als partner kun je hierin je steentje zeker bijdragen.

Het ouderwetse adagio Rust, Reinheid en Regelmaat lijkt bij borstvoeding op te gaan. Toch is enige toelichting hierbij nodig. 

Rust: voor alle betrokkenen, dus ouders en baby, is rust de eerste tijd zeer belangrijk. In een rustige omgeving zonder al te veel stress en prikkels kunnen moeder en baby wennen aan de voedingen. Ook komt Rust de aanmaak van melk ten goede. 

Reinheid: de normale hygiëne rondom voedingen leren jullie van de kraamverzorgster.

Dan komt Regelmaat en hier gaat er iets scheef lopen. Bij borstvoeding bedoelen we niet dat er Regelmaat zit tussen de voedingen. Dus niet het voeden volgens een schema. Dat is de definitie van Regelmaat vanuit het perspectief van de volwassenen. Vanuit de baby gezien betekent het de mogelijkheid om regelmatig, wanneer er behoefte is, te drinken.

Volgens Liesbeth zal de baby in de kraamperiode 8 tot 18 keer per dag willen drinken. En dat is ook noodzakelijk om de voeding vlotjes op gang te krijgen. De gehele melkproductie gaat pas lopen als er vraag is. En hoe meer vraag, hoe meer aanbod. Het marktprincipe dus. Met dit besef ga je vanzelf inzien dat je rust nodig hebt.

Het advies van Liesbeth is om in de zwangerschap al naar een cursus of voorlichtingsavond over borstvoeding te gaan. Zo leer je alvast een heleboel en zul je, als je borstvoeding wilt geven, zelfverzekerd kunnen antwoorden op de voedingsvraag. Ja ik ga het doen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *