De doula

september 28, 2020

Partner is de beste doula

In het NRC en zelfs bij Nieuwsuur besteedt men er aandacht aan: de begeleiding van de vrouw die gaat bevallen. De doula. Een ‘nieuwe’ ster aan het firmament of juist een complicerende en storende factor aan het bed in de verloskamers? Een doula is meestal een dame die na een doula opleiding, begeleiding en steun kan geven aan de barende vrouw. De geboorte vaart namelijk wel bij continue, emotionele begeleiding tijdens de geboorte. Dat is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken.

Volgens het artikel kan de aanwezigheid van een doula tot een strijd in de verloskamer leiden. En dat zit hem in het feit dat sommige doula’s buiten hun boekje gaan. De doula mag natuurlijk onder geen beding uitspraken doen over het beleid of tegen het beleid ingaan. Een doula is daarvoor niet opgeleid. Uit het artikel blijkt dat de doula er soms voor zorgt dat de aanstaande ouders en de verloskundige zorgverlener tegenover elkaar komen te staan.

Toch blijkt er vraag te zijn naar de begeleiding van een doula. Omdat jullie emotionele steun en begeleiding nodig hebben. Zij kan zorgen voor rust waardoor jullie met vertrouwen het geboorteproces tegemoet gaan.

De doula is misschien dan niet zo’n gek idee. Maar je kan ook je eigen doula zijn. Wij raden vrouwen aan om sámen met hun partner een goede cursus te volgen. Een cursus die jullie gezamenlijk naar de naderende bevalling begeleid. Die als het ware een doula van de vader/partner maakt. Die weet wat hij/zij kan doen voor de barende. Die goed is voorgelicht over wat er tijdens de bevalling zich kan voordoen. Een goede cursus neemt de aanstaande ouders samen door het proces. Bereidt het stel samen voor. Een zwangerschapscursus inclusief de vaderschapscursus ( partnercursus).

Het ideale plaatje bij de bevalling is aan de ene kant, prettige verloskundige zorgverleners die oog hebben voor jullie wensen. Waarvan jullie voldoende uitleg krijgen bij beleid. Die vragen op een begrijpelijke manier beantwoorden. Die zorgen voor rust op de verloskamer. Die beseffen dat het voor jullie een zeer bijzonder en spannend life event is. En aan de andere kant een goed team van aanstaande ouders die door een cursus samen zijn voorbereid. Die weten hoe ze door de uurtjes van de ontsluiting heen kunnen komen. Die op de hoogte zijn van hoe een normale bevalling kan verlopen en die flexibel zijn. Ze begrijpen dus dat het geboorteplan geen script is waarlangs de bevalling gaat verlopen. Ze weten dat de zorgverleners het beste met hen en de baby voorhebben. Dus dit gehele team van geboortepartners gaan voor hetzelfde doel: een goede ervaring. Met elkaar en niet tegenover elkaar.

Als aan deze ‘voorwaarden’ wordt voldaan dan kan de aanstaande vader/partner ook een prima doula. En als we partner omschrijven dan kan dat een zus, goede vriendin of buurvrouw zijn. Zolang deze een vertrouwensband heeft met de zwangere en meegaat naar de zwangerschapscursus en naar de controles is de continue emotionele begeleiding op deze manier gewaarborgd. Dat kan met een particuliere doula of misschien beter nog met je eigen vertrouwde partnerdoula.

Luister voor meer info en voorlichting naar onze podcast: Zwanger? Dit wil je weten.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.