De eeuwige liefde

februari 8, 2024

Ever-lasting-love

Bij het aangaan van een liefdesrelatie geloven we dat de liefde voor elkaar eeuwig zal blijven bestaan. We geloven in de eeuwige liefde, als in ‘ze leefden nog lang en gelukkig’.

Maar is het ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ principe in ons leven ook echt haalbaar of is het  een zin afkomstig uit de sprookjeswereld? 

Het hectische alledaagse bestaan met veeleisende banen, een druk gezinsleven, een uitgebreide vriendenkring, de dagelijkse activiteiten en allerlei andere prikkels van buitenaf kunnen ervoor zorgen dat je elkaar en je relatie uit het oog verliest. En toch is dit niet het uitgangspunt van koppels die met hoop en verwachtingen aan een relatie beginnen. Dat geldt nog sterker als er een baby op komst is.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het zeker mogelijk is om voor altijd liefde voor elkaar te blijven voelen. Het is zelfs mogelijk om in zekere zin die prikkelende verliefdheid weer van tijd tot tijd te blijven voelen.

Het intense, allesoverheersende gevoel van ‘high’ zijn verdwijnt wel met de tijd. Ons lichaam en geest kunnen het onmogelijk volhouden om in deze extreme gevoelswereld te verblijven. Dat zou op de wat langere duur ongezond zijn. Maar er blijft nog zeker veel moois over.

Verliefdheid verklaard

Net als bij het gebruik van drugs stimuleert verliefdheid de aanmaak van het hormoon dopamine.  Door verliefdheid wordt je overspoelt met dit beloningshormoon. Dopamine zorgt voor het verlangen naar elkaar, het geluksgevoel, de euforie en het zorgt dat je je blij en zelfverzekerd voelt. Maar of je met dit hormoon realistisch kunt kijken naar je onderwerp van affectie is nog wel de vraag. Sommige relaties branden vrij snel op nadat de dopamine is uitgewerkt.

Een ander hormoon dat vrijkomt bij verliefdheid is cortisol. Cortisol is een stresshormoon. Het spannende, opwindende gevoel is een vorm van positieve stress. Je voelt je soms letterlijk misselijk van deze ‘stress’. Maar het zorgt er ook voor een bijna tomeloze energie waardoor je bergen kan verzetten en urenlang wakker kan blijven.

Een heel ander belangrijk gegeven aan het begin van een nieuwe liefdesrelatie is de groei van jezelf als persoon. Je betreedt een nieuwe wereld die daarvoor niet de jouwe was. Andere interesses, een ander werkgebied misschien en een andere vriendenkring. In de wetenschap wordt dit aspect het uitbreidingsmodel genoemd.  Liefde vergroot ons en ons leven omdat we de ander als het ware in ons opnemen. Deze nieuwe ervaringen zorgen ook voor een gevoel van opwinding en positieve spanning net als het cortisol.

Eeuwig verliefd

Het lijkt belangrijk om in een langdurige liefdesrelatie te blijven werken aan die zelfuitbreiding. Daarvoor is het belangrijk dat geliefden gezamenlijk nieuwe ervaringen opdoen en activiteiten ondernemen. En ook om zelfs af en toe uit de comfortzone te komen om zo weer te ervaren wat het is om samen opnieuw geprikkeld te worden, opwinding te voelen. 

Zelfuitbreiding bereik je ook door de ander te helpen zijn/haar beste zelf te zijn, zijn dromen en doelen te bereiken en om zichzelf ook afzonderlijk van elkaar te kunnen blijven ontwikkelen op zijn of haar eigen terrein (werk, hobby’s, uitjes met vrienden). 

Vier elkaars succes, geef elkaar de ruimte, wees trots op elkaars overwinningen. Op deze manier versterken partners elkaar en daarmee ook zichzelf.

Bids en het belang van reageren op je partner 

Zoals Dr. John Gottman, relatietherapeut en wetenschapper zegt, is het reageren op de “bids” die je partner doet, zeer belangrijk om de verbondenheid met elkaar te blijven voelen. Een “bid” zou je kunnen vertalen met een verzoek tot het maken van verbinding met elkaar. Liefdespartners hebben behoefte om een sterke band met elkaar te voelen en deze kleine, dagelijkse “bids” zijn een gemakkelijke manier daartoe. Echter je moet ze herkennen om erop te kunnen reageren. Hoe klein deze “bids” ook zijn, ze hebben een grote impact op het gevoel van liefde en saamhorigheid (https://www.idcounseling.com/uitreiken-naar-elkaar-een-simpele-stap-naar-een-fijnere-relatie/).

Zien en gezien worden

Het daadwerkelijk kijken naar je partner en wat hem/haar beweegt, kan je vervullen met trots, bewondering en liefde. Elkaar blijven zien en dit ook te uiten is in een gezonde relatie belangrijk. Complimenten maken als die in je opkomen, bedanken voor de kleine dingen die de ander voor je doet. De liefde groeit als je het gevoel hebt dat je gezien wordt door je partner.

De emotionele bankrekening

Natuurlijk ontstaan er in elke relatie wrijving en strijd. Nare opmerkingen richting elkaar die gemaakt  kunnen worden. Of het je niet gezien voelen door de ander zijn aspecten die als negatief worden ervaren. Echter als er voldoende positieve elementen in de relatie zijn, blijft de emotionele bankrekening nog positief staan.

Elke negatieve interactie heeft meerdere positieve acties nodig ter compensatie. In de literatuur wordt gesproken over een 5:1 regel. Tegenover 5 positieve acties mag slechts 1 negatieve interactie staan. Die verhouding zal niet zo strikt zijn maar het laat wel zien dat ons brein erg gevoelig is om het negatieve te onthouden. En soms zijn we ook geneigd om de positieve dingen voor lief te nemen, we nemen ze soms niet eens bewust waar. Maar juist bewust worden van de positieve kleine dagelijkse dingen en de emotionele bankrekening gaat jullie relatie helpen.

Conflicthantering

Niet alleen is het reageren op dagelijkse kleine bids een vereiste voor een langdurige liefdesgeschiedenis maar ook hoe jullie als partners een conflict aanpakken en doorlopen is volgens Dr. John Gottman een voorspeller voor de houdbaarheid van een relatie https://www.gottman.com/blog/category/column/the-four-horsemen/ . Minachting, harde kritiek (vooral in het bijzijn van anderen), in de verdediging gaan en stonewallen (niet antwoorden, geen oogcontact, jezelf helemaal terugtrekken) zijn grote valkuilen voor een relatie. Er zijn betere manieren om met onenigheid in een relatie om te gaan. 

Teambuilding

Onze cursus http://www.subsense.nl gaat dieper in op bovenstaande aspecten met als doel om van jullie nog een beter en hechter team te maken. Een team waar de eeuwige liefde een plaats heeft, een team bestand tegen de uitdagingen van de toekomst, een team waar ruimte is voor gezinsuitbreiding. 

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.