Het kraambed, de beloofde roze wolk? Jullie leven er al die tijd naartoe. En op een gegeven moment kan je er bijna niet meer op wachten. Je maakt je al een voorstelling van jullie nieuwbakken baby. De ogen van papa, de glimlach van mamma en zo zoet…
Jullie praten over hoe jullie de dingen aan gaan pakken. Het kamertje wordt zorgvuldig ingericht. Misschien is de oude familiewieg weer in ere hersteld. Jullie zijn helemaal klaar voor wat de toekomst gaat brengen.
Baby blues
En dan is jullie baby er. Een nieuw mensje dat het leven helemaal op z’n kop zet. Positief en minder positief. Dat nieuwe mensje dat jullie moeten leren kennen. Maar ook zul je jezelf als vader of moeder moeten leren kennen. Het kunnen enorme veranderingen zijn die in zo’n eerste tijd voorbij trekken. Als een storm aan een eerst zo wolkeloze hemel. Van het ene op het andere moment kan je stemming ineens omslaan. Zo zit je te genieten en ben je enorm gelukkig en dan ineens komen de tranen. Zolang je weet dat dit er bij kan horen is er geen vuiltje aan de lucht. Het betekent niet dat je ondankbaar of ongelukkig bent. Gewoon een gevalletje ‘baby blues’. Of ander woord: kraamtranen*. En opvallend is dat dit ook bij de papa’s kan optreden. Gek is het eigenlijk niet. Omdat ook een partner enorme verandering in zijn/haar leven ondergaat.
Nachtrust
Tel daarbij op dat de nachten niet meer bestaan uit een gedegen 7 á 8 uur slaap. Dus behalve hormonale, emotionele en lichamelijk veranderingen, als vrouw, heb je ook een oplopend slaapgebrek. En als je moe bent, kun je minder hebben. Emoties wisselen elkaar daarom sneller af. De twijfel of je dit nou eigenlijk wel gewild hebt en of je wel een goede ouder zal zijn. Het schuldgevoel wanneer je dit denkt. In onze cursus praten we hier ook over. Zodat je weet dat dit er een beetje bijhoort.
Dit wetende zul je wat milder voor jezelf en je partner kunnen zijn. Je bent echt niet de enige met deze gevoelens. Als je openstaat voor een gesprek hierover met elkaar of met je verloskundige of kraamverzorgende zul je meer rust krijgen. Die rust hebben jullie ook hard nodig.
Genieten
In rust zul je meer kunnen genieten van de hoogtepunten die je in deze prille babytijd mag meemaken. En er valt een hoop te genieten. Het huid op huidcontact, het eerste badje, het samenzijn als gezinnetje, het napraten over de bevalling, de verwondering. Met die verwondering kijk je naar je baby en neem je alle details in je op. Die kleine vingertjes met de broze, lange nageltjes en de zachte donshaartjes op dat kleine bolletje. Hier samen bij stilstaan en dit vastleggen door middel van foto’s zal voor mooie herinneringen zorgen.
Luister naar je lichaam
De roze wolk en kraambezoek (nu raambezoek) gaan niet altijd goed samen. Veel bezoek kan vermoeiend zijn en leidt jullie af. Sommige jonge ouders verzinnen hier wat op. Kaartjes wat later sturen? Een kraamfeest na enkele weken? Of toch wel elke dag wat kraambezoek? Het is geweldig leuk om samen met jullie baby in de aandacht te staan. En de attenties te ontvangen die op jullie verlanglijstje staan. Iedereen is enthousiast en super complimenteus. Dit draagt zeker bij aan het feestgevoel. Maar weet dat jullie een keuze hebben. En wees niet stoer want luisteren naar je lichaam en je gevoel is vooral nú belangrijk.
Dus wil je graag zo lang mogelijk bovenop die roze wolk blijven zitten, bedenk dan dat RUST voor jullie alle drie (of meer) bovenaan het verlanglijstje staat.
*baby blues/kraamtranen: wisselende emoties vooral van dag 3 tot 6 na de geboorte. Mocht dit langer duren of grotere proporties aannemen, neem dan contact op met de huisarts of verloskundige. Misschien is er meer aan de hand.