Een opfriscursus

oktober 20, 2020

Opfrissen voor jou en je partner…

Stellen die enige tijd geleden onze Subsense cursus hebben gevolgd kunnen bij de volgende zwangerschap een korte opfriscursus volgen. De basis van onze boodschap en van onze missie is vaak al goed gelegd in de gehele cursus. Maar een opfriscursus is toch wel fijn en handig om weer de puntjes op de i te zetten.

De opfriscursus is een cursus van ongeveer 2 uur, die enigszins op maat wordt gegeven. We beginnen altijd met het doornemen met de vorige bevalling. Uit dat geboorteverhaal komen dan wat aanknopingspunten om verder op door te borduren. Hoe hebben ze het ervaren? Wat hebben ze gehad aan de tips en theorie van onze cursus? We kijken per geval waar we de theorie weer gaan ophalen. Ook welke ontspanning we gaan oefenen. Een opfriscursus levert voor mensen altijd inzichten op wat betreft de vorige geboorte.

Vanmorgen was er een opfriscursus van twee hele leuke mensen die onze cursus 5 jaar geleden hadden gedaan. Onze cursus stond toen nog in de kinderschoenen maar onze missie en ons doel is sindsdien niet veranderd. We willen zwangeren en hun partners inzicht en kennis geven waardoor ze met vertrouwen de geboorte tegemoet kunnen zien. Dat was toen en dat geldt nu nog steeds!

Wat is er wel veranderd? De grootste verandering is dat we uit de Vereniging van HypnoBirthing Nederland zijn gestapt. We wilden meer dan wat er van de vereniging was toegestaan en er waren ook wat andere dingen waar we ons niet goed mee konden vereenzelvigen. Wij hebben sindsdien onze eigen scripts kunnen maken doordat we ook een opleiding hebben gedaan tot hypnotherapeut. Wij hebben nu 7 verschillende scripts en een aantal in de maak. Voor ieder zit er dus wel wat bij. De een vindt het fijn om een script te luisteren naar de Wandeling langs de Noordzee met bijpassende zeegeluiden en een ander spreekt het meer tot de verbeelding om te luisteren naar De Bergbeklimming. We hebben een powerpoint gemaakt met een heel duidelijk verhaal.

En in die 5 jaar hebben we ook van onze cursisten geleerd. Wat werkt bij de meeste zwangeren en wat werkt minder? Zo helpen de reviews en geboorteverhalen van onze cursisten om onze cursus te verbeteren.

De opfriscursus is dus nuttig voor de aanstaande ouders maar ook voor de cursusleiders. Ook vanmorgen toen ik het verhaal hoorde van onze cursist die ondanks een inleiding vanwege serotiniteit (meer dan 42 weken zwangerschap) de klus in 5 uur had geklaard. Het was haar gelukt, ook dankzij de continue steun van haar partner, om zich over te geven aan het geboorteproces. Ze was in staat om, ook in de ziekenhuisomgeving, te ontspannen en te vertrouwen op haar lichaam. Met een fijn geboorteteam in het ziekenhuis en de fijne massages van haar partner is hun zoon na 20 minuten persen geboren. Een uitzonderlijk verhaal van een super team!

Dit super team is vanmorgen met nieuwe informatie en tips naar huis gegaan. Op naar de volgende bevalling. Ik bleef, met een glimlach, tevreden achter. Op naar de volgende opfriscursus!

Luister ook onze podcast: Zwanger? Dit wil je weten!https://open.spotify.com/show/5BEInv17ejcRkdkbqxjB20

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.