Een pijnloze bevalling

september 13, 2020

Zou het bestaan: een pijnloze bevalling? Wij denken dat een geboorte helaas niet geheel pijnloos kan verlopen. In onze cursus besteden we veel aandacht aan ontspanning- en ademhalingsoefeningen. Door hiervan gebruik te maken tijdens de geboorte is er afleiding. Je concentreert je als het ware sterk op iets anders dan de sensatie in je buik of rug. Op deze manier ligt de aandacht minder bij de pijn of ongemakken. Echter een pijnloze bevalling kunnen we niet beloven.

Het is geen kleinigheid wat je als vrouw vanuit jouw buik op de wereld moet zien te krijgen. Of dit zonder pijn zal kunnen verlopen is maar zeer de vraag. Toch kunnen we uitleggen hoe je door de juiste ademhaling in het geboorteproces kan zorgen voor rust en loslaten van spanning in het lichaam. Door de uitleg hoe je zenuwstelsel en de hormonen inwerken op de hardwerkende baarmoederspier kom je te weten wat je het beste kunt doen om deze spier te ondersteunen. We bekijken het op een biologische manier. Normaal gesproken doet het geen pijn als een spier in je lichaam zich samentrekt. Hoe werkt dat dan met de baarmoeder tijdens de geboorte?

Er schijnen cursussen te zijn die een pijnloze bevalling beloven of die het proces als heel rooskleurig voorstellen. Een reële voorstelling van de geboorte geven is moeilijk. Elke bevalling kan anders verlopen als verwacht en gehoopt. In een goede voorbereidingscursus moet verteld worden hoe een normale bevalling verloopt. Zodat jullie weten wat je kan verwachten. Ook is het belangrijk dat je leert wat een goede ademhaling is tijdens de bevalling. Een ademhaling die ervoor zorgt dat je zo goed mogelijk kan ontspannen. Ontspanningsoefeningen zullen ook heel nuttig kunnen zijn. Wij oefenen met onze scripts en we geven deze ook mee aan de cursisten. Zo kan er thuis in alle rust geoefend worden. En oefening baart kunst.

We geven de vader ook een lijst mee waarop de tips staan voor tijdens de lange tijd van de ontsluiting. En een betrokken vader/partner zorgt ervoor dat er minder pijnbeleving bij de vrouw zal zijn. En alle beetjes helpen. Dus mogen vaders/partners handen vasthouden, met washandjes in de weer, je rug afsponzen en zachte of juist stevige massages geven. Alles voor extra pijnstillende hormonen, de oxytocines, die vrijkomen bij aanraking en aanwezigheid van de partner.

Een pijnloze bevalling kan niemand beloven maar vele tips om met de pijn of ongemakken om te gaan zijn er voldoende. Wil je tips en oefeningen van ons? Luister onze podcast en schrijf je in voor de combicursus. De cursus volgen jullie online samen waarna jullie samen bij ons in Bilthoven komen voor de finishing touch.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.