Ervaringen van cursisten


 Augustus 2019:
De trotse ouders van Miki vertellen hoe zij samen als een team moeilijkheden overwonnen:

De bevalling was vrij pittig en een heftige ervaring. Helaas moest ik met 10 cm ontsluiting in de auto naar het ziekenhuis omdat mijn persdrang uitbleef en ik erg uitgeput was. Vervolgens is ze 3 uur later bevallen, zonder persweeen en op eigen kracht. Ik ben erg blij hoe het uiteindelijk is gelopen en trots hoe het is gegaan, maar ik had het natuurlijk wel anders gehoopt. In de ontsluitingsfase thuis heb ik erg veel aan de cursus gehad en uiteindelijk ook tijdens de uitdrijvingsfase waarin het me toch lukte om rustig en bij mezelf te blijven.

Tijmen is ook een trotse papa en doet het super goed. De cursus heeft ons meer zeker gemaakt en we doen alles echt als een team. Nogmaals bedankt voor de fijne lessen!

Lieve groetjes,
Jennifer, Tijmen en Miki

__________________________________________________________________________________________________
Dat het ook wel eens niet helemaal volgens plan verloopt vertelt deze moeder:
In oktober is onze dochter geboren. De bevalling begon rustig, en met name door de ontspanning geleerd in jullie cursus kon ik alles tot een centimeter of 5 ontsluiting heel goed opvangen. Ook de affirmaties hebben me heel veel geholpen om het vertrouwen te geven dat ik het kon. Ook heb ik denk ik in de week voor de geboorte wel 20 bergen beklommen.
Na zo’n 5 cm ontsluiting ging het vrij snel (in totaal binnen 5 uur van 2 cm ontsluiting naar geboorte), waardoor ik weinig tijd (nauwelijks meer dan een minuut per wee) had om tussen de weeën door op adem te komen, en ik was dan ook al vrij snel de subsense-ontspanning kwijt maar de verloskundige coachte me daarna heel goed met puffen. Uiteindelijk is besloten het kindje ook niet goed kon herstellen tussen de weeën dus is ingegrepen met een vacuumpomp en knip.
Ondanks dat het lang niet zo rustig ging als we misschien hadden gedacht, kijken we wel met een heel goed gevoel terug op de bevalling, omdat we er allebei heel erg bij waren en veel vertrouwen hadden in het proces.
Ik moest aardig wat herstellen, maar ondertussen gaat het met ons drieën helemaal prima.
_________________________________________________________________________________________________
Hier alweer een prachtig geboorte verhaalde geboorte van Wiek:

Hai allebei,

Op 1-8-2018 is Wiek geboren!
Zoals beloofd laat ik even weten hoe het is gegaan 🙂
Al vanaf 37 weken had ik ’s nachts voorweeën, meestal aan het einde van de nacht, en dan deed ik wat ontspanningsoefeningen en viel ik in slaap tot de volgende ochtend, zonder dat er verder iets gebeurde.
Vanaf 38 weken was het wel spannend, want ik kreeg drie keer (38, 39, bijna 40 weken) een kleine bloeding, waarmee ik steeds naar het ziekenhuis moest, alles werd gecontroleerd, niets werd gevonden en we weer naar huis mochten (op mijn verzoek).
In het ziekenhuis had ik veel profijt van de scripts, ik luisterde naar de zone-ontspanning terwijl ik aan de scan lag te wachten. Dat was fijn.
Op de uitgerekende datum kreeg ik ’s nachts weer weeën, nu iets eerder dan gebruikelijk, maar ik was inmiddels zo gewend aan het gevoel dat ik niet meer verwachtte dat het zou doorzetten. Toch leek er wel een zekere regelmaat in te zitten… Rond half 2 hebben Pieter en ik nog samen naar de maan en mars staan kijken, die samen aan de hemel stonden. En ving ik af en toe iets op waarvan ik wel vermoedde dat het een wee was, maar het was zo goed te doen dat ik nog steeds niet dacht dat er iets ging gebeuren (Pieter daarentegen dacht daar anders over, die dacht toen al dat Wiek onderweg was).
Mathilde, onze dochter, was de hele nacht wakker, Pieter was vooral bezig haar in slaap te krijgen, en ik ving rustig weeën op. Rond 4 uur mocht ik van mezelf toch de timer aanzetten, en na een uurtje timen bleken ze steevast om de 4-5 minuten te komen. Ik dacht nog steeds: Ik ben zo ontspannen, en het is zo goed te doen, het zet vast niet door.
Om 5 uur zei ik tegen Pieter ‘Ga nog maar even slapen’, want Mathilde was net in slaap gevallen. Pieter zei: Volgens mij moet je de verloskundige bellen (mijn app had dit al lang gemeld, maar ik dacht: dat maak ik zelf wel uit..) 😉
Dat heb ik uiteindelijk pas rond 6 uur gedaan, toen de weeën sterker werden en nog frequenter.
Het was een grappig gesprek, want ik verontschuldigde me nog omdat ik dacht dat ik haar wellicht voor niets wakker belde, maar ze hoorde aan mijn stem dat er wel degelijk een bevalling gaande was, en ze zei: Ik kom er nu aan.
Om 7 uur was ze hier, ik was inmiddels in ons ligbad gaan liggen (heerlijk!) en had onmiskenbaar weeën, maar vond het nog steeds goed te doen (in tegenstelling tot mijn eerste bevalling, vandaar dat ik nog steeds niet geloofde dat het daadwerkelijk ging gebeuren). De verloskundige controleerde hoever ik was, en vertelde me dat ik 8 centimeter ontsluiting had. Ik was totaal verbaasd en enorm blij!
5 Minuten later had ik 9,5 centimeter en kreeg ik persdrang. Ik mocht meteen meepersen, en een paar persweeën later was hij er.
De verloskundige had nét alles kunnen klaarzetten, de kraamzorg was te laat, en wij waren stomverbaasd dat het zo snel was gegaan (omdat mijn eerste bevalling 30 uur duurde). Mathilde werd wakker toen ik met haar kersverse broer in bed lag. Ze had dwars door het laatste deel van de bevalling heen geslapen.
Omdat het zo snel ging heb ik geen enkel script beluisterd tijdens de bevalling zelf, maar ik weet zeker dat ik veel profijt heb gehad van het feit dat ik me zo goed heb leren ontspannen! Ik geloof zeker dat het mede daardoor zo snel en soepel is gegaan.
Een andere winst van de cursus is dat ik helemaal niet opzag tegen de bevalling, en Pieter ook niet, terwijl dat aanvankelijk wel zo was. Ik ben er weer naar uit gaan kijken, omdat ik geloofde dat het ook anders kon zijn dan een zware marathon van 30 uur.
We hebben ons samen, en samen met jullie, op een positieve manier voorbereid, en dat vond ik heel fijn. Dank jullie wel daarvoor!
Veel groeten!
Roza, Pieter, Mathilde en Wiek.
___________________________________________________________________________________________________
Lees hier het verhaal van de geboorte van Thijs:
Op vrijdag 4 mei is onze zoon Thijs geboren. Ik was 41 weken en een dag in verwachting. De dag ervoor had de verloskundige mij proberen te strippen maar ze kon niet bij de vliezen. Op 4 mei na een goede nacht slaap bemerkte ik wat regelmatige krampen. Ik ben deze gaan timen en ze kwamen ongeveer om de 5 minuten en hielden een minuut per keer aan. Ik heb de vk gebeld en zij zou komen kijken rond een uur of 9.00 ik had toen 1 cm ontsluiting, ze gaf aan dat het mogelijk ook een effect zou kunnen zijn van de strippoging van de dag ervoor dus we spraken af dat ze rond de lunch terug zou komen. Ik had mijn moeder al gebeld zodat ze Fenna onder haar hoede kon nemen en Merlijn had inmiddels de verstuiver met lavendelolie en mijn muziekboxje naast me neergezet. Onder begeleiding van een aantal scripts en rustige muziek heb ik mij geconcentreerd op de krampen en Merlijn is nog even met Fenna naar de speeltuin gegaan. Toen ze terug kwamen was de vk er ook en die concludeerde nog een centimeter ontsluiting erbij. Ze ging bellen voor een kamer met bad in het geboortehuis en Merlijn, Fenna en ik waren even met zijn drietjes. Dat was een heel fijn en intiem moment zo voor het laatst met zijn drieën. Fenna kriebelde over mijn arm en Merlijn wreef over mijn rug. We gingen vervolgens rustig de spullen inpakken om richting het geboortehuis te gaan. Aangekomen in het geboortehuis hebben we ons rustig ‘geïnstalleerd’ en ben ik lekker in bad gegaan om de weeen op te vangen onder begeleiding van wederom ontspannende muziek en een aantal scripts. Dit was heel fijn. Zeker omdat de weeen wat intenser werden. Merlijn en ik hebben samen dit stukje gedaan de vk was in een kamer verderop en kwam af en toe even kijken. Na ongeveer 2 uur ben ik uit bad gegaan zodat ze even konden voelen hoe ver ik was. Het was inmiddels 4 a 5 cm en na overleg hebben we besloten om de vliezen proberen te breken. De vliezen waren echter zeer stug en het kostte Ongeveer 3 pogingen om ze door te prikken. Helaas had de baby in het vruchtwater gepoept en werd ik naar de kraamsuites overgebracht. Daar ging het ineens heel snel de weeën werden veel heftiger en in 45 minuten tijd kreeg ik persweeen 19 minuten later was Thijs geboren en 10 minuten daarop kwam uit zichzelf de placenta. Vanwege de snelheid hoefde ik geen infuus en de baby geen ctg. Het was een hele vlotte en voor het grootste deel ontspannen bevalling.
Met Thijs gaat het heel goed hij was binnen 4 dagen over zijn geboortegewicht heen vandaar ook dat het mutsje niet meer om zijn hoofdje past ☺.
Nogmaals dank je wel voor de fijne tips, adviezen en handvatten die je ons gegeven hebt tijdens de cursus. Met uitzondering van de laatste 45 minuten ontsluitingsweeen hebben we er weer goed gebruik van kunnen maken!Liefs Merlijn en Maaike
________________________________________________________________________________________________
Een cursiste beviel van haar eerste kind:
Ik vind het wel al leuk om een kleine update van de bevalling te doen:
A. en ik kijken met een heel goed gevoel hierop terug. Eigenlijk is de bevalling zo gegaan zoals we gewenst hadden. We hebben de bevalling thuis kunnen doen en in bad. Het tellen van de weeën begon 16-6 om 22 uur ’s avonds nadat ik tegen A. zei liever van het feestje waar we waren naar huis te willen. Ik had al weken voorweeën, maar nu voelden ze wat heftiger. Bij het tellen bleek ik weeën van 2 minuten te hebben die om de 2-3 minuten kwamen. Het grappige was dat ik deze naar mijn gevoel al op het feestje had, en de weg daar naartoe, maar niemand die met ons was had dit aan mij gezien omdat het goed lukte ze op te vangen.
Rond 24.00 kwam de verloskundige thuis langs. A. had inmiddels het bad al opgepompt. Ik bleek 2 cm ontsluiting te hebben. De verloskundige gaf aan eerst het gevoel te hebben gehad dat ze voor niets was gekomen, omdat ook zij niet aan mij kon zien of ik nu wel of geen weeën had. Samen met haar hebben we afgesproken de komende uren zelf te doen. Deze uren hebben we als heel bijzonder en intiem ervaren. We hebben nog een paar oefeningen uit de cursus gedaan en ook nog even goed geknuffeld omdat het besef heel duidelijk was dat we nu echt een nieuwe fase ingaan.
Rond half 5 kwam de verloskundige weer. Doordat mijn moeder en zus steeds in 4-6 uur bevallen waren had ik de verwachting dat mijn ontsluiting wel heel ver zou zijn, maar die bleek op 4-5 cm te zitten. Niet zo heel erg, maar ik baalde er stiekem wel een beetje van. Ik wilde gewoon graag gauw ons kindje zien. De verloskundige liet ons nog een tijdje alleen door in een andere kamer te zitten. Maar opeens kreeg ik weeënstormen en persdrang. Ik merkte dat ik daar wel een beetje van in de stress raakte, want het lukte mij niet meer om ‘slap als een lappenpop’ te zijn en de weeën goed op te vangen. Die persdrang was zo heftig dat ik steeds bijna niet anders kon dan mee te persen, waarbij ik mij ervan bewust was dat dit echt niet de bedoeling was. Ook vroeg ik mij af hoe lang dit ging duren, want stel dat ik toch bij de vrouwen hoorde die een bevalling van 18 uur moeten doorstaan en ik zit thuis met die pijn dan leek me dat heel heftig. We hebben toen de verloskundige erbij gehaald en nog even alle opties besproken. Met die info helder kon ik mij weer overgeven aan ons oorspronkelijke plan, thuis in bad. In deze fase heb ik ook echt super veel steun gehad aan A. Hij mocht mijn hand niet loslaten en heeft mij er echt doorheen gecoacht, heel bijzonder! Om iets over 8 ’s ochtends mocht ik eindelijk persen. Ik stelde mij in op anderhalf uur, maar na een paar keer persen zei de verloskundige ‘nog twee keer en dan is hij er’. Ik moest toen echt even schakelen over wie en wat het ging. Maar na 18 minuten persen kwam ons lieve zoontje ter wereld, aangenomen door A. Al met al kijken we terug op een hele intieme, emotionele en warme bevalling die wij echt samen hebben gedaan. Dit hadden we niet zo kunnen doen als we de cursus van jou niet hadden gedaan.
Heel erg bedankt!
__________________________________________________________________________________________________
Een reactie uit de vorige cursus:
We kijken nog steeds met veel plezier terug op de cursusavonden en wat hebben we veel geleerd. We begonnen als bevallingsleken, maar kwamen terug als professionals.
__________________________________________________________________________________________________
Dit is het verhaal van een verloskundige die bij ons op cursus was samen met haar man. Ze vertelt dat ook zij veel aan de cursus gehad heeft terwijl ze toch al jaren “in het vak” zit. En dat ze de ontspanningen ook bij de borstvoeding gebruikt!

Lieve Anita,

Laat ik beginnen bij de laatste avond van de cursus. Wat was het bijzonder om de berg te beklimmen. Die morgen was ik wakker geworden met pijnlijke harde buiken. Ik was ervan geschrokken: hoe kan dat nu al, terwijl ik er in mijn hoofd en huis nog niet klaar voor ben? In de loop van de morgen zakte het af. ’s Avonds hadden we een avond bij jou. Ik beleefde het zo intens! Samen met J. het avontuur van de wandeling/bevalling aangaan. Ik zag het voor me: een klein mensje dat geboren werd, warm en nat op mijn buik kwam en er gelijk bij hoorde. Zo mooi en bij zonder als team, ik ervoer de kracht dat ik dit zelf zou kunnen! Vanaf die avond heb ik elke dag tegen de baby gezegd: Als je vandaag wilt komen, je bent welkom baby! Misschien heb ik het toch iets te hard gezegd, want een paar dagen later kwam hij al 😊.

Als ik ’s morgens wakker word, voel ik nattigheid. Ik denk eerst aan afscheiding. Maar als ik dan op de wc zit, blijft het komen. Gebroken vliezen met 37 weken en 6 dagen. Ik had er zo niet op gerekend, maar de baby gaat dus al komen! Mijn verwachtingen: hopelijk krijg ik weeën vanavond of vannacht. Dan 1 cm per uur ontsluiting. En dan morgen de baby. En hopelijk geen inleiding met kerst.

Ondertussen voel ik al wat menstruatiekramp. Dat is in ieder geval een goed teken. Als snel wordt het gevoeliger. Op den duur wil ik graag onder de douche. Opeens wordt het heftiger. We timen het een paar weeën, het is dan elke 2 minuten. Dan valt bij mij het kwartje pas dat de baby echt vandaag gaat komen..!

J. blijft bij me in de badkamer. Ik zit op handen en knieën in het bad. Tussen de wee voorover, dan sproeit hij op mijn rug. Tijdens de wee meer rechtop, dan de straal op mijn onderbuik. Ik wissel het af met een tijdje staan en op zijn schouders hangen. Wat heb ik het warm! In de haast hebben we geen laptop meegenomen. Geen stickje. Gelukkig heeft J. op z’n telefoon de muziek van Steven Halpern. En ik snuif tussendoor aan m’n lavendel douchegel. Hier kan ik goed bij ontspannen. Terwijl ik tegen J. aanhang bedenkt hij terplekke een script van onze vakantie in Lapland. Een wandeling door de sneeuw met mooie besneeuwde bomen. Rendieren die de slee vooruit trekken. Het maakt niet uit als hij 3x hetzelfde zegt, het helpt! Behalve als hij over eten begint, want ondertussen ben ik behoorlijk misselijk. Ik vind het pittig worden en vraag hem om de verloskundige te bellen. Of ik kan het niet en heb nog maar 2 cm, of het gaat toch best wel snel… Het is dus het laatste, ik heb al volledige ontsluiting! Wat gaat dan snel! Ik moet er gewoon een beetje van bekomen dat onze baby vandaag al komt.

We wachten op persdrang, dat komt al vrij snel. Af en toe kan ik het niet meer ophouden en duw ik mee. Tijdens het persen ben ik alleen telkens niet lekker: ik word misselijk en duizelig en heb het gevoel dat ik wegzak. Hierdoor lukt het niet om verder te persen. Dit duurt eigenlijk wel ruim een uur voordat het beter gaat. We proberen in tussentijd allerlei houdingen. Staand naast het bed, op handen en knieën, op de baarkruk (daar zakken m’n weeën helemaal weg en ik zit niet lekker) op m’n zij, op m’n rug. Na ruim een uur word ik nog gekatheteriseerd. Uiteindelijk zit ik het grootste deel op handen en knieën en later op m’n zij. Dan heb ik de beste weeën. Ik vraag op den duur: gaat het thuis lukken? Dat weet de verloskundige nog niet. Ik geef alles wat ik kan.

Tussen de weeën door praat ik hardop tegen mezelf en de baby: de volgende wee gaan we er weer voor, elke wee komt de baby wat dichterbij, je bent zo welkom lieve baby, enz. Dit helpt me om de moed erin te houden. J. helpt met de baby op mijn buik leggen. En eigenlijk kom ik zelf ook al met m’n handen om hem aan te pakken. En daar is hij dan! Wat een bijzonder en overweldigend moment! Ik zie vrij snel dat het een jongen is! Hij huilt gelijk en is mooi roze. Wat een mooi kindje om te zien, onze eigen baby. En dat na bijna 3 uur persen. Gelukkig kwam de placenta vanzelf en was er weinig bloedverlies. En had ik geen hechtingen. Toch een voordeel als het laatste stukje zo lang duurt…

De laatste cursusavond had ik inspiratie opgedaan voor de placenta, om deze neer te leggen met de navelstreng in een hartje. Dit is een hele mooie foto geworden, hier heeft hij al die tijd door geleefd!

Ik kijk ontzettend goed terug op de bevalling. Wat was het een bijzondere ervaring! En ja het was pijnlijk, maar te doen. En gek genoeg ben ik dat ook weer wat vergeten… En toen onze zoon er was, was het ook gelijk goed dat hij vroeger was dan waar ik op gerekend had. En ook sneller, want wie verwacht nu een 1e bevalling in 5 uur tijd?!

Behalve dat ik tijdens de bevalling veel aan de cursus had, konden we het ook toepassen tijdens het kolven en voeden. De eerste weken gingen namelijk niet makkelijk met borstvoeding, hij nam één teug en dan stopte hij. Door de muziek van Steven Halpern tijdens het kolven en voeden aan te zetten, word ik heel ontspannen. Ook gebruiken we de lavendelolie, die we op een zoogcompres gedaan hebben. En na 5 weken drinkt hij uiteindelijk alle voedingen zelf uit de borst! Na 3 maanden nu nog steeds.

Behalve dat ik erg blij ben met de cursus, was J. dit ook. Het was een hele mooie voorbereiding. We dachten bewust over dingen na en leefden samen toe naar de bevalling. En wat was hij een geweldige steun! Nu nog steeds trouwens, en een hele lieve papa. We hadden de draagdoek tijdens de bevalling trouwens willen gebruiken als Rebozo doek, maar geen tijd voor gehad… Dus daarom dragen we hem nu regelmatig!

Bedankt voor alles en lieve groetjes van ons drieën!

 

______________________________________________________________________________________________
April 2018
Deze nieuwe mama vertelt over haar ervaring in het ziekenhuis en hoe ze ondanks de omstandigheden heel vlot is bevallen.
Na de cursus was ik nieuwsgierig geworden hoe een bevalling zou zijn en wou het heel graag op eigen krachten doen, zonder hulpmiddelen. Ook was ik benieuwd of het me ging lukken om de ontspanningsoefeningen toe te passen, terwijl de weeën op gang zijn. Ik lag al een week opgenomen en heb toen 2x dgs de ontspanningen kunnen oefenen.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ik wakker van buik krampen. Ik heb dit een hele tijd proberen te negeren en niet op de klok gekeken, omdat ik gewoon wou slapen. Toen ik dacht dat er misschien toch wel meer gaande was dan onschuldige krampen, was het 3u en kwam het al om de 15 min. Ik weet niet hoe die vrouwen van de filmpjes die we tijdens de cursus hebben bekeken het doen, maar ik kon met geen mogelijkheid bij een wee rustig in bed blijven liggen. Ik sprong er dan uit en ging voorovergebogen met mijn benen trappelen of aan een doek hangen. Rond 7.30u had ik 2cm ontsluiting, voor 9.30u was de ontsluiting 7 cm en anderhalf uur later is onze zoon geboren! 😀 Het was een vlotte bevalling en alles is goed verlopen. Behalve de CTG waar ik op aan lag gesloten en een klein snufje hormonen om de persweeën op gang te houden, zijn er verder geen hulpmiddelen te pas gekomen.
Tijdens de weeën ging het idee van pijnmedicatie wel nog door mijn hoofd, terwijl ik wist dat ik dat eigenlijk niet zou willen. Maar het idee dat dit weeën nog uren konden duren, vond ik erg ontmoedigend. Gelukkig verliep het bij mij zo vlot en was ik achteraf toen al over de helft.
De ademhalingsoefeningen, het masseren van mijn rug door mijn vriend, het hangen aan een doek, het bewegen, de baarkruk en vooral de kennis over wat er allemaal in en met je lichaam gebeurd heeft mij erg geholpen om nu met een goed gevoel terug te kijken op de bevalling.
Ons kleine mannetje die bij de geboorte 2304 gram woog, maar na 24 uur ter observatie mochten we naar huis. We maken het allemaal ontzettend goed, de kleine man groeit en groeit en wordt steeds sterker. Het is een heel rustig en tevreden mannetje en wij zijn trotse, verliefde ouders.
Bedankt voor de fijne cursus die we hebben kunnen volgen. Alle kennis en kunde die door jou is overgedragen heeft me goed voorbereid op de bevalling.
___________________________________________________________________________________________________
Alweer een mooi verhaal van een cursiste die beviel van haar eerste kindje:

Ik ben een gestructureerd persoon en heb graag de controle over alles. Een bevalling is hierin echter één van de dingen waar je zelf helemaal niets over hebt in te brengen. Dat is in ieder geval wat ik altijd dacht en wat mij best een beetje beangstigde. Om die rede ben ik eerst begonnen met zwangerschapsyoga. Dit paste helemaal niet bij ons. De eerste keer was meteen een partnerles en we hebben enorm gelachen maar dat was natuurlijk niet helemaal de bedoeling.

De eerste les was op een maandagavond. We hadden beide gewerkt en zijn daarna door gegaan voor de cursus. Beide eigenlijk zonder verwachtingen. We waren met 3 stellen. Door de kleine groep was het heel rustig en gaf een fijn gevoel. Ik vond de eerste keer best heel lastig. Overal in mijn lijf begon het te kriebelen en in plaats van rustig te worden, werd ik onrustig. Toch wilde ik niet opgeven en ben ik thuis aan het oefenen gegaan met de muziek en begeleide teksten. Daar ging het een stuk beter maar ik had nog wat te oefenen.

Tijdens de andere 3 cursus dagen hebben we veel over de bevalling gepraat; wat we konden verwachten, hoe het proces er gemiddeld genomen uit zag en ook diverse handvaten voor Peter om mij te helpen. Vooral de informatie over wat hij kon verwachten heeft hem enorm geholpen. De laatste cursus hadden we op zaterdag 3 februari. Ik ging naar huis en had me voorgenomen het boek nog te lezen en goed te oefenen met de muziek en teksten. Dit is niet echt gelukt.Toch wilde ik iets doen waarbij ik zou leren me te ontspannen. Ik had al wat gehoord over hypnobirthing en besloot op Google te zoeken. SubSence sprak ons aan omdat de dames beide verloskundige zijn en weten wat er dus gebeurt met vrouwen. We hebben ons dus aangemeld voor de cursus. Eigenlijk vrij laat aangezien ik 37 weken zwanger zou zijn bij de laatste les.

Op zondagmiddag liepen we nog in Hilversum. In een schoenenwinkel, met een paar schoenen in mijn handen, voelde ik opeens vocht vloeien. Ik had niet geniesd of gehoest. Het zou toch niet dat nu al mijn vliezen waren gebroken? We zijn even wat gaan drinken en op het moment dat ik op de wc kwam om alles te checken kreeg ik een hele stroom vruchtwater. Het drinken was inmiddels al neergezet en Peter is kraamverband voor mij gaan halen. Daarna zijn we naar huis gegaan.

Zoals tijdens de cursus verteld zijn we om half 10 gewoon rustig naar bed gegaan waar mijn weeën begonnen. Ik heb Peter laten slapen want het had geen zin om met zijn tweeën wakker te liggen en te gaan wachten. Het kon immers nog uren duren. Wel heb ik op een gegeven moment oordoppen in gedaan met een geleide meditatie om zo mijn focus te verleggen. Om half 2 werden de weeën heftiger en heb ik Peter wakker gemaakt om te klokken. Ik had elke 3-5 minuten weeën dus we hebben gelijk de verloskundige gebeld. Bij aankomst heeft ze de ontsluiting gecheckt en konden we gelijk me 4-5 cm ontsluiting naar het ziekenhuis door.

Mijn wens was om in bad te bevallen. Gelukkig was de kamer net vrij en waren ze hem schoon aan het maken. Ik kon dus in de kamer met het bad. Het ziekenhuis is vrij dicht bij mijn huis maar wel met diverse verkeersdrempels. Dat was niet heel fijn. Ik probeerde me goed te concentreren en rustig te ademen om zo de weeën op te vangen. Eenmaal in het ziekenhuis kon ik gelijk in bad. Inmiddels was het 03.30 uur. Ik had een mini box meegenomen waar ik de muziek van de cursus op afspeelde. Dit heeft tijdens mijn gehele bevalling opgestaan en mij geholpen om me tijdens mijn weeën te concentreren op het rustig in en uitademen. Al vrij snel kreeg ik persweeën. In het begin probeerde ik ze nog rustig weg te ademen omdat ik bang was om mee te persen maar mijn lijf begon al uit zichzelf mee te persen. Op aanraden van de verloskundige ben ik omgedraaid op handen en knieën zodat onze dochter meer ruimte kreeg. In totaal heb ik goed een uur persweeën gehad en kwam op 5 februari om 05.41 onze dochter ter wereld.

Oké, het doet zeer. En zeker het laatste stukje toen ik voelde dat ze er bijna was is geen fijn gevoel. Ik heb meerdere keren gevraagd of de verloskundige haar hoofd al kon zien en elke keer na een perswee voelde ik haar weer iets terug zakken. Ik kon op dat moment alleen maar denken; ‘Nee, niet terug! Je moet eruit!!!’. Toen het hoofdje stond brandde het enorm en ik had het gevoel dat ik echt aan alle kanten uit ging scheuren. Maar toen ze er eenmaal was, bleek er helemaal niets gescheurd. Geknipt ben ik ook niet dus ik hoefde niet gehecht te worden. Eenmaal uit bad moest de nageboorte nog komen. Gezien we dit in de cursus besproken hadden en al een voorbeeld hadden gezien, wilde ik deze graag nog zien. De verloskundige heeft hem dus laten zien. Bijzonder om te zien hoe ons kleine meisje al die maanden daar lekker heeft gezeten en zo goed is gegroeid.

Omdat onze dochter wat ondertemperatuur had moesten we nog even blijven. Uiteindelijk zijn we om 09.00 uur naar huis gegaan. Ik ben zelfs lopend het ziekenhuis uit gegaan!

De muziek gebruik ik nog steeds wel eens. Als onze dochter onrustig is wil ik het nog wel eens opzetten. Het heeft een rustgevend effect op haar.

Mede dankzij de fijne cursus van Subsence en de badbevalling, kijk ik zeer positief terug op mijn bevalling. Het is onze eerste dochter en vanaf het breken van mijn vliezen totdat ik haar in mijn handen had, waren we nog geen 14 uur verder. Het is dus allemaal heel snel en voorspoedig gegaan.

Ladies, super bedankt voor jullie cursus. Mij heeft het echt geweldig geholpen.

 

__________________________________________________________________________________________________

 

Hallo Anita,
Gisteren een memorabel moment, onze kleine man werd ontslagen uit het ziekenhuis. Met nog geen 36 weken en al volledig aan de borst was dat ook voor de verpleegkundigen en artsen heel bijzonder. Ze noemden ons een top team. Daar heeft de goede start dankzij  SubSense aan bijgedragen.
Groetjes A & J
Over SubSense en de bevalling:
Met 31 weken werd ik vanwege gebroken vliezen in het ziekenhuis opgenomen. Met weeënremmers hebben we de bevalling nog even uit kunnen stellen zodat de longrijpingsinjecties konden inwerken. Voor de week erna stond de tweede (van de drie) sessies hypnobirthing gepland. We belden al of dat ook in het ziekenhuis mogelijk was, en dat kon, maar hebben we niet meer gehaald. In de drie dagen had ik ondanks de weeënremmers toch nog regelmatig weeën en beluisterde ik (soms samen met mijn partner) de scripts die ik al had gekregen. Dit heeft me enorm geholpen tijdens de bevalling. Mijn partner kon me precies de juiste steun geven die ik nodig had. Hij zei de juiste dingen tegen mij tijdens de weeën. Maar ook wist hij precies de juiste vragen te stellen aan het medisch personeel. Dit heeft er voor gezorgd dat ik wél even uit bed mocht om wat te bewegen, mij een knip bespaard werd én ik onze kleine nog even op de borst mocht voor hij de gehele check moest ondergaan. De kennis die Anita al die jaren eerder als verloskundige heeft opgedaan heeft ze ook tijdens de cursus aan ons kunnen mee geven. Ze weet dus niet alleen alles van hypnobirthing, ze weet ook hoe het in de praktijk echt gaat. Ik kon dankzij de cursus en de oefeningen die ik (in minder dan 1 week) heb gedaan veel weeën in een soort roes opvangen. Daarbij wist ik dat ik de weeën had, maar voelde ik de pijn niet. Lukte dat even niet, dan kon mijn partner met de juiste woorden en lichamelijke steun zorgen dat ik mijn lichaam weer kon ontspannen. Heel veel dank Anita.
Lieve groet,
A & J
Echt, Anita, heel veel dank!

_______________________________________________________________________________________________

Maart 2018:

Deze week kregen we een geboorte verslag geschreven door een kersverse vader. Mooi om te lezen hoe hij de geboorte van zijn zoon heeft beleefd. (Op verzoek van de ouders is dit verhaal geanonimiseerd)

 Beste Marjolijn,

Op vrijdag is onze zoon geboren! We voelde de behoefte je te vertellen hoe de bevalling is gegaan, in aanvulling op het geboortekaartje dat eraan komt. Ik schrijf het voornamelijk vanuit mijn perspectief, mama is namelijk aan het voeden!

Ze was op de maandag uitgerekend en dus een paar dagen ‘over tijd’. Ze werd in de nacht (uur of drie) wakker met rugpijn en zocht de douche al op. Ze heeft ook nog rustig de krant gelezen. Om een uur of zes werd ik wakker gemaakt met de mededeling dat dit wel eens de dag zou kunnen gaan worden. Ik nam vrij van mijn werk.

We hebben lekker samen ontbeten. We hebben de cd aangezet met het ruisen van de zee. Ze heeft gespreid over de dag de strandwandeling en de bergwandeling gedaan. De weeën waren 10 min uit elkaar. Vanaf een uur of acht werden dat 5 minuten en ze duurden een minuut. We hebben je advies opgevolgd en de klok afgedekt. Ze zat graag op de bank, ik heb haar gemasseerd met een light touch… we luisterden muziek van de playlist. We hebben twee films opgezet (en niet afgekeken) en de douche veel gebruikt.

Rond half drie uur belde we de verloskundige die er rond drie uur was. “Mama to be” was erg ontspannen, we zaten samen goed in de flow. De verloskundige vermoedde dat het nog lang zou gaan duren. Ze checkte de ontsluiting (3cm) en vernam dat de baarmoedermond zacht was, de hals verstreken. Ze vond het een goed begin en zou rond zeven uur terugkomen.

Toen ze weg was nam de intensiteit van de weeën flink toe, we hebben een stoel in de douche gezet. Ik ben begonnen met tegendruk in de rug geven om de weeën op te vangen. We hebben ook de weeëndans gedaan.
De aanstaande mama was veel in beweging, lopen, steunen, in bed veranderen van houding. Ze zat op de wc en zei steeds dat ze wilde poepen maar dat het niet lukte. Er waren twee momenten waarop ze het even niet meer zag zitten. Ik gebruikte veel van de affirmaties die ze ook als steunend ervaarde. Ze ervaarde die als steunend. Als ze weeën had keerde ze zich in zichzelf en zei dan: ‘ik ben zo terug!’

Het bad werd opgeblazen en was zo klaar. Het water moest er nog in. We gebruikte de ademhaling om naar haar buik en flanken te ademen wat verder een gevoel van ontspanning en controle gaf. De lavendel oliën deden zijn werk. We waren ongeveer een uur verder en we besloten opnieuw te bellen. Een kwartier daarna was de verloskundige er en “mama te be” was tegen die tijd aan het brullen bij de hevige weeen. Toen ze
bovenkwam en de ontsluiting checkte voelde ze het hoofdje!

Met de weeën meepersen en slechts 20 min later was daar ons mannetje! 17.14 geboren, 3360 gr. Hij zag er helemaal gaaf uit en was direct heel alert. Zoals je ook al had gezegd dat ze konden zijn in het begin. De moederkoek kwam niet lang daarna, met een spuit oxytocine omdat het niet direct kwam. Er was slechts één hechting nodig. Alles bij elkaar waren, en zijn we nog steeds, diep onder de indruk. Het was een prachtige beleving voor mij als partner en vader, ik was diep geroerd.

Ter voorbereiding heeft ze om de dag oefeningen gedaan en hebben we samen alles nog eens geoefend. We hebben alleen de rebozo doek oefening niet kunnen doen. Ook het bad was uiteindelijk niet nodig omdat het zo snel ging.

We maken het alledrie erg goed, hij is al op dag vier op geboortegewicht. De borstvoeding verloopt nu uitstekend, al met al mogen we ons gelukkig prijzen.

Ontzettend bedankt voor al je goede tips, voorlichting en ideeën. We hebben er veel aan gehad. De mama vond het fijn om zo lang ontspannen te kunnen blijven en was erg blij met mijn bijdrage.

Hartelijke groeten,

 

________________________________________________________________________________________

December 2017:

Een cursiste schreef:

Dankzij de geweldige cursus van Subsense en de theorieën van Hypnobirthing kijk ik met een zeer positief gevoel terug naar mijn bevalling. De bevalling was altijd een onderdeel van de zwangerschap wat ik erg spannend vond, door andermans verhalen van hun bevalling en met name ook de onwetendheid heb je toch een zekere angst ontwikkeld. De informatie die we tijdens de sessies met Marjolijn hebben gekregen was zeer prettig om ons goed voor te bereiden op de bevalling en ook de juiste vragen te stellen over ons persoonlijke bevallingsplan. Daarnaast zijn de ontspanningsoefeningen van Hypnobirth een geweldige voorbereiding geweest voor, tijdens en ook na de bevalling. Ik zou het iedereen aanraden of het nou je eerste, tweede of zoveelste zwangerschap is om deze cursus te volgen, in groepsverband of zoals wij hebben gedaan in een privé setting.

__________________________________________________________________________________________

Beste Anita,
Met veel trots en blijdschap kan ik vertellen dat onze dochter geboren is afgelopen maandag. Ze heeft tot het allerlaatste moment gewacht en toen toch besloten zelf te komen. We zouden om 8u in het ziekenhuis moeten zijn voor een inleiding. Maar om 5u ’s ochtends begon het en in flinke vaart. We waren om 7u in het ziekenhuis. Het ging zo vlot dat de assistentie de kamer niet meer uitwilde gaan. Zelf was ik weer in mijn eigen fijne cocon, met mijn man standvast en liefdevol naast mij. Anderhalf uur na aankomst had ik volledige ontsluiting en 10 minuten daarna hadden we ons meisje vast. Wat een rijkdom!

Dank je wel voor de cursus. Ik heb in de weken tussen de cursus en de bevalling met regelmaat de regenboog beluisterd. Tijdens de bevalling ging alles zo snel dat er geen tijd was om ook maar iets van de voorbereidingen die we hadden te installeren. Het bordje voor de deur die ik had gemaakt, de ring met kaartjes, muziekje, het plaatje van een regenboog. Alles voorbereid, alles in de koffer laten zitten. Maar voorbereiding is voorbereiding, dus dat heeft wel degelijk zijn werk gedaan. Ik heb de hele bevalling weer heel rustig en kalm meegemaakt. Mijn adem was ruim en is tot ze geboren was zo ruim gebleven. Als ik een randje van pijn voelde, was er telkens weer de tekst uit de regenboog in mijn hoofd. Als ik daaraan
dacht, kwam er meer ruimte en voelde dat ook zo. Heel fijn dus. Toen het tijd werd om te persen, hoorde ik de verloskundige een andere ademhaling inzetten, maar daar ben ik van weggebleven. Het lukte heel goed om mijn adem te houden zoals hij was en ook ons kleintje aan te moedigen in gedachten om rustig naar beneden te glijden. En zo is het gegaan.

Ik ben heel blij met hoe deze bevalling is gegaan en wil je bedanken voor de fijne begeleiding in de cursus. Het was fijn om alles op een rij te zetten, stil te staan bij wat komen gaat en extra tools en handvatten gekregen te hebben. Ik weet zeker dat het heeft bijgedragen aan de soepele, vlekkeloze bevalling waarop we nu kunnen terug kijken.

Dank je wel!
Dank voor je fijne begeleiding.
Hartelijke groet,
Eveline

_______________________________________________________________________________________________

Hoi Marjolijn,
Zoals je hebt gezien ben ik een tijdje geleden bevallen van Lizzie en het is allemaal goed gegaan. Ik had het niet zo ontspannen kunnen aanvliegen als het niet was voor je cursus en daar wilde ik je nogmaals ontzettend voor bedanken.

November 2017:

Vrijdag om 17.52 uur hebben L. en ik onze prachtige dochter L. mogen verwelkomen. Ik stuur jullie een mailtje om te vertellen over de dag en jullie erg te danken voor jullie bijdrage aan een prachtervaring!

Ik ben de geboorte met vertrouwen in gegaan en jullie lessen hebben ontzettend geholpen. Ik heb eigenlijk alle weeen behalve de allerlaatste loodjes met de rustige adem kunnen opvangen. Dat voelde goed. Wat voor mij ook erg fijn en belangrijk was, is dat haar hartslag in het hele proces mooi stabiel was. In het begin was het nog wel zoeken en worstelen omdat ik me ertegen verzette. Ik wilde haar nog wat langer dragen. Het verschil dat je mindset heeft op de pijnbeleving is ongelooflijk! Toen duidelijk werd dat ze echt ging komen die dag, trad de berusting in en vlotte het direct sneller. We hebben heel ontspannen thuis gezeten (in bad en op een skippybal, tussen de weeen door gezellig kletsend en grapjes makend) en zijn bij 7 cm ontsluiting rustig naar het ziekenhuis gereden. Daar heb ik tot 9 cm opgevangen zittend op een stoel met vooral de “lavendel” en finger drop. De verloskundige en kraamhulp kwamen tussendoor af en toe stilletjes kijken omdat ze het zo bijzonder vonden om te zien (zij vonden het net als wij een hele mooie geboorte). Ik heb toen inderdaad alleen druk gevoeld, geen pijn!

De laatste cm ontsluiting was zwaar. Deze wilde niet echt vlotten en ik kon de druk een stuk moeilijker opvangen. Bij bijna-volledige ontsluiting heeft de verloskundige bij een harde pers het randje weggeduwd. Toen L. ter wereld kwam, bleek dat een aangezichtsligging de oorzaak van de moeizame laatste cm was.

Toen ik eenmaal mocht persen, was ik zo blij dat ik het niet op alleen de “J ademhaling” heb gedaan. Bovendien had ik niet direct persweeen. Ik heb de hele uitdrijving op een baarkruk gedaan. Het voelde ook wel goed om te kunnen werken om haar ter wereld te brengen.

We kijken allebei terug op een hele bijzondere, ontspannen en mooie ervaring! Heel veel dank voor jullie fijne lessen

 

Juni 2017:

Lieve Marjolein,

Mirjam is afgelopen zondag bevallen van een dochter Mia Julie. De bevalling is echt super gegaan mede dankzij jouw cursus is Mirjam er perfect doorheen gekomen. We hebben lekker jouw teksten en muziek geluisterd en ze zat direct vanaf het begin in de goede ademhaling. Dat heeft ze tot op het einde volgehouden. Ze is thuis binnen zeven uur bevallen. En ook dankzij jou hebben we het echt samen kunnen doen. Ik heb haar heel goed kunnen ondersteunen en het was een fantastische ervaring. Nu zitten we samen op een roze wolk lekker te genieten van onze mooie dochter. Bedankt voor alles en voor dat je ons wegwijs hebt gemaakt in de geboorte, het proces er naar toe en al het andere er omheen.

Dikke kus van Jesse, Mirjam en Mia

 

__________________________________________________________________________________________________

Juni 2017:

Lieve dames,

Wij willen jullie opnieuw bedanken. Wat is de cursus Hypnobirthing toch een groot succes. Ik ben nu van mijn tweede dochter bevallen en heb samen met mijn man bij jullie een opfris cursus gevolgd,. Deze opfris cursus duurde twee en half uur. Maar wat hebben we opnieuw weer veel geleerd. Nieuwe technieken om te ontspannen en nieuwe scripts gekregen om thuis te oefenen. Erg fijn! Ik ben dan ook thuis meteen aan de slag gegaan en hoe meer je oefent hoe meer resultaat. Dit bleek ook nu weer tijdens de bevalling. Toen de verloskundige bij ons thuis kwam kijken hoeveel ontsluiting ik had. Had ik al 5 cm. Dus we konden meteen naar het ziekenhuis. Na een tijdje kreeg ik trek en dus heeft mijn man nog een broodje kroket voor ons gehaald. De verloskundige vond het net een feestje! Ze maakte nog een grapje, dat haar collega’s van de afdeling misschien wel zouden kunnen denken dat we de verloskamer voor niets in beslag namen. Maar ondertussen had ik gewoon 8 centimeter ontsluiting, ik kon de weeën zo goed en rustig opvangen dat de verloskundige het gewoon lastig vond om te zien wanneer er nu een wee kwam. Om 16:00 kreeg ik pers weeën en nog geen 30 minuten later was daar onze prachtige dochter.Kortom wij raden iedereen Hypnobirthing aan!

 

Liefs van ons Demian & Romany

 

_______________________________________________________________________________________________________

(februari 2017) Cursiste prachtig bevallen na een nare ervaring vorige keer:

“Het is met dus gelukt om compleet ontspannen geboorte te geven op eigen kracht. En ondanks dat ik in het ziekenhuis bevallen ben, heeft mijn verloskundige de bevalling fantastisch begeleid.Het was een bijzondere ervaring en ik kijk er met heel veel respect en geluk op terug. Dit heeft mijn eerdere negatieve ervaring in van mijn zoontje  in een heel ander daglicht gezet. Zo kan het dus ook!

Bedankt voor de cursus en het zetje in de rug om dit avontuur op deze manier aan te gaan.”

 

______________________________________________________________________________________

(december 2016) Deze cursiste schreef na een pittige geboorte van hun eerste kindje aan ons het volgende:

“Het gevoel kwam ook weer terug en het lukt me onder zelfhypnose te raken tot het moment van geboorte. Deze laatste ontsluitingen en het persen heb ik daardoor als heel mooi ervaren. Olivia is met 25 minuten persen geboren en de verloskundige en verpleging waren erg onder de indruk van hoe mooi sereen deze bevalling was. Een compliment na al het harde werk, ook voor Subsense!”

______________________________________________________________________________________

Cursiste van een privé cursus schreef :

De cursus heeft met het gevoel gegeven dat ik overzicht heb over het geboorteproces en een plan heb. Ik heb er zin in! Een fijne docente die het programma op ons aanpaste.

______________________________________________________________________________________

Reacties uit de cursus van augustus:

“Wij zijn allebei best nuchtere personen behalve dan dat ik heel bang ben en we waren van tevoren niet 100% zeker dat de cursus bij ons zou passen. Maar ik ben heel blij dat mijn partner heeft doorgezet en we dit hebben gedaan. Bij Subsense zijn ze niet alleen ontzettend goed onderlegd, ze hebben ook de gave om mensen op hun gemak te stellen; je met rust te laten als je dat even nodig hebt en je moed in te spreken. Zowel voor de mannen als voor de vrouwen. Ik ben ontzettend blij dat we dit gedaan hebben omdat ik nu veel beter weet wat ik kan doen en wat ik moet doen om alles goed te doorstaan. En dat geldt ook voor mijn partner. Niet alleen weet hij nu hoe hij mij kan helpen, ik weet nu ook zelf dat als hij helpt het veel gemakkelijker is. Bedankt!!”

 

“Zeer goede en compleet cursus, waar je meer te weten komt over de bevalling, achtgrond informatie en zeer handigen en bruikbare tips om met meer vertrouwen de bevalling tegemoet te zien. Geen gewone pufcursus maar echt een andere benadering van het geboorte proces waarbij innerlijke kracht centraal staat.”

 

“De combinatie van jarenlange verloskundige ervaring en ontspanningsoefeningen zijn super! Hierdoor veel praktische info over het lichaam.”

 

“Deze cursus kan ik aan iedereen aanraden. Niet alleen is het heel leerzaam, maar je bouwt door de informatie, kennis van de docent en goede voorbereiding veel vertrouwen op. Ik heb met name aan het begin van de geboorte heel veel gehad aan de audio-ondertseuning waardoor ik beter kon ontspannen.”

 

“De cursus heeft ons vertrouwen gegeven in onze baby, mijn lichaam en de geboorte. We gaan met kennis en rust de geboorte in en weten wat het inhoudt. Heel erg bedankt voor de kennis en voorbereiding en we kijken uit naar de geboorte.”

 

“Een hele goede wijze om het derde trimester van de zwangerschap in te gaan, om met meer kennis en vertrouwen richting de bevalling te gaan”

 

“Pragmatisch, uitgebreid en nuchter. Voel me nu veel zelfverzekerder over de geboorte.”

_________________________________________________________________________

(augustus 2016) Ervaring na de geboorte:

Afgelopen maandag is ons 2e dochtertje Juliette geboren precies op haar verjaardag! Het was een prachtig serene thuis bevalling waar Lars en ik het echt samen hebben gedaan. In het bevalbad was het goed te doen met als resultaat een relaxte goed drinkende baby die goed slaapt en ik trots en fit zonder scheurtjes of noemenswaardig bloedverlies. We hebben werkelijk veel aan de cursus gehad. Dank je wel daarvoor!

___________________________________________________________________________

(juli 2016) Ervaring van een cursist (nog voor de geboorte):

“Ik zie het zo: Je doet alles om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen, en voor ná de geboorte heb je ook al plannen hoe je alles wilt gaan doen. Alleen die bevalling daar denk je liever niet aan. Daar moet je even doorheen. Deze cursus is de ‘lijm’ tussen zwangerschap en de periode daarna. Na deze cursus ben ik vol vertrouwen over de geboorte en kijk er zelfs naar uit. Als ik dit had geweten bij m’n eerste kind dan was het allemaal heel anders verlopen”

__________________________________________________________________________

(juni 2016) Ervaring van een cursist (nog voor de geboorte):

“Een leuke en leervolle cursus die je goed voorbereid op alles wat er komen gaat. De open houding en prettige stem van Marjolijn doet je de tijd vergeten en ze geeft je vanuit verschillende perspectieven informatie over wat je te wachten staat, wat je keuzes zijn en hoe je het zo prettig mogelijk ondergaat. Je gaat er bijna door uitkijken naar de bevalling:)  “

__________________________________________________________________________

(juni 2016) De trotse Papa van Sophie mailt ons het volgende:

“Via deze weg wil ik nogmaals benadrukken hoeveel wij ondanks alles toch hebben gehad aan de ‘ tips en tricks’ die wij tijdens de cursus hebben geleerd.

Leuk detail, tijdens het het laatste deel (persdeel) zei de verloskundige ‘persen met al je kracht’. M. zei, mooi dat doe ik met de J ademhaling, waarop de verloskundige zei, dat hoeft niet. Na 20 min 🙂 min persen heb ik de kleine opgevangen en op de borst gelegd van M. En M. zei heel droog ” nou die J ademhaling werkt dus perfect”.

Super hoor ik heb ook het gevoel dat ik haar goed heb kunnen bijstaan, zeker toen het echt moeilijk werd doordat M. bijna wegviel door de medicatie.

Nou ja verder hebben we de mooiste dochter van de wereld ;). Kijk maar eens.. ze is, al zeg ik het zelf, echt heel mooi!

Nogmaals dank voor de training en tot ziens!!”

________________________________________________________________________

(april 2016) Een cliënte van ons vertelt hoe ze de geboorte een bijzondere ervaring vond voor allebei. Ze schreef:

“Wij zijn er van overtuigd dat de cursus Hypnobirting hier heel veel aan heeft bijgedragen. Doordat ik goed op de hoogte was van de verschillende fases van het geboorteproces, maar ook door de begeleiding van mn partner. Hij heeft me vaak herinnerd tijdens de weeën m’n handen en m’n gezicht te ontspannen. Hierdoor kon ik me gemakkelijker overgeven aan de ‘oerkrachten’ die de weeën toch blijken te zijn. Kortom, bedankt voor jullie cursus!”

_________________________________________________________________________

(maart 2016) Deze cliënte kwam bij ons toen ze zwanger was van haar 3e kind. Haar zoon is thuis geboren en dit schreef ze over haar ervaring van de cursus:

“I am sure that without your class I would have had a completely different experience. Even now, the methods I learned help me to stay calm every day. Now, I understand how important it is to relax and put the body at ease to get a strong and clear mind. Thank you for bringing this method to Holland. I am really happy that I did this class. I will recommend you guys to everyone I know. This was a great experience and an eye opener not only for me but also for Yassien.”

__________________________________________________________________________

(januari 2016) Deze trotse nieuwe mama van Saar beviel prematuur met een “spoed consult HypnoBirthing” toen ze werd opgenomen in het Ziekenhuis. Dit omdat ze daardoor niet aan de cursus kon deelnemen. Dit is wat ze onlangs schreef:

“Ik heb veel gehad aan de spoedcursus: Ik heb het gedaan met positieve gedachten, de muziek en filmpjes die ik kreeg van te voren. Het was heftig maar ook bijzonder om mee te maken. Een erg mooie ervaring en ik kijk er positief op terug! Fijn dat je kwam in het ziekenhuis en ik was zoveel sterker en vol zelfvertrouwen toen je wegging. Oh ik ga jullie zeker aanraden!!”

_________________________________________________________________________

(januari 2016)

“Ik wil jullie nogmaals bedanken. Ondanks dat het geen perfecte Hypnobirthing is geweest weet ik zeker dat de ademhalingstechnieken en het kunnen overgeven aan hetgeen er gebeurd anders niet had gelukt. Ik heb dan ook mijn twijfels of Mik dan op de natuurlijke manier was geboren. DANK!”

___________________________________________________________________________

(november 2015)

“Na het volgen van de cursus ben ik een stuk rustiger geworden en heb vertrouwen in de bevalling. Ik ga de cursus zeker aanraden aan vriendinnen en vond het heerlijk dat jullie zo down to earth waren.”

___________________________________________________________________________

(september 2015)

“Valerie is al die tijd lekker rustig geweest en echt in haar zelf. Onze verloskundige bedankte ons voor deze ervaring en zag het voor haar ook
als verrijking. Letterlijke woorden: “Ik vond de sfeer en ervaring een verrijking”.”

___________________________________________________________________________

(augustus 2015)

“Lieve Anita en Marjolijn,
Even een terugkoppeling over onze geweldige ervaring nadat, wij de cursus Hypnobirthing bij jullie gevolgd hebben. 
De cursus heeft ons erg gelopen, door middel van alle voorbereidende verhalen, weet je wat je te wachten kan staan. Alle oefeningen die je leert kun je als partners en alleen toepassen, aan de hand van het script en massages. Je vormt als partners nog meer een team en bereid je samen voor de volle 100 procent voor op de bevalling.  De oefeningen en cursus hebben ons nog zelfverzekerder gemaakt, wij keken zelfs uit naar de bevalling!!
Ikzelf heb elke dag vanaf week 20 van mijn zwangerschap 1 oefening gedaan,. Mensen in mijn omgeving zeiden dat ik als persoon ook erg rustig en zelfverzekerder over kwam.  Zelfs nu na mijn bevalling blijf ik de oefeningen doen. Je wordt er zo ontspannen van. Zoals ze zeggen in het script; het is een cadeautje voor jezelf! 
Tijdens de bevalling kon ik door mijn Mp3 aan te zetten en het script te beluisteren, goed rustig blijven en de weeën goed weg blazen. Ik had binnen ander half uur 10 centimeter ontsluiting. Iedereen die aanwezig was bij de bevalling waren erg verbaasd dat het zo rustig en snel ging. Ik bleef heel ontspannen en kon zelf nog grapjes maken. Zelfs de kraamzorg die tijdens de bevalling aanwezig was, had nog nooit mee gemaakt dat iemand tijdens de bevalling zich zelf voorstelt en haar op haar nieuwe inloopkast wijst. 
Helaas door de ligging van ons kindje, moesten we toch naar het ziekenhuis. De gynaecoloog had de operatie kamer al klaar, voor een keizersnee. Ik was zo bij en had nog zoveel energie, dat ik vertelde dat ik absoluut geen keizersnee wilde. De gynaecoloog zei: Ongelofelijk ik kan me bijna niet voorstellen dat jij thuis al twee uur geperst hebt en nu zo energie vol, positief en met humor nog een keertje opnieuw wil bevallen op de natuurlijk manier. Zo gezegd zo gedaan en onze dochter Olivia is om half 3 op de natuurlijke manier geboren. 
Het ziekenhuis personeel wilde alles weten over de cursus en gaf ons complimenten over de manier hoe we zijn bevallen en hoe we op elkaar ingesteld waren. Ook aan vrienden en familie raden wij de cursus aan!
Nogmaals bedankt Anita en Marjolijn”

___________________________________________________________________________

(juni 2015)

“Dank je wel! Het was echt een prachtige ervaring en heel erg overeenkomstig met het artikel dat jullie vandaag deelden op jullie Facebookpagina! Ik heb gelukkig de vacuümpomp op het nippertje kunnen voorkomen. Het was echt een machtige ervaring en Merlijn en ik hebben het echt samen gedaan. In het ziekenhuis waren ze er oprecht van onder de indruk 😀. Fenna doet het hartstikke goed ze heeft de borstvoeding gelijk door hierdoor verloopt mijn herstel super goed. En Fenna is na 2 dagen alweer terug op geboortegewicht. Ze is een zeer tevreden en rustig meisje en we zijn echt intens gelukkig met zijn drietjes. Dus namens Merlijn en mij voor jou en Anita ontzettend veel dank voor het leren van de technieken voor een kalme en mooie geboorte ondanks een hele trits aan speciale omstandigheden en medisch gedoe! Liefs!”

___________________________________________________________________________