Familieband

februari 15, 2024

Nieuwe-familie-band

Het krijgen van een baby heeft op vele vlakken impact op het leven van jonge ouders. Eén aspect dat verandert, is dat je met de komst van een baby een transitie doormaakt. Van het zijn van twee individuen die samen een relatie hebben, naar één familie.

Met het zijn van een familie ontstaat er een familieband. En dat is net zo geweldig als dat het lastig kan zijn.

Die familieband kun je zien als een organisatie waarin van alles te regelen is. Welke invloed gaat het hebben op ons werk, wie zorgt er voor de baby als we werken, moeten we ons dan inschrijven bij kinderopvang, wat gaat dat kosten, kunnen we nog wel eens een avondje uit, kunnen we dan onze ouders inschakelen, hebben we van een goede oppas voor noodsituaties? Deze en andere knopen zullen door jullie doorgehakt moeten worden.  Die knopen kunnen behoorlijk taai zijn omdat het kan gaan om het inleveren van persoonlijke vrijheden, inleveren van carrièreperspectieven, inleveren van salaris, veel geld uitgeven aan dure oppas, meer gebonden zijn aan huis in de vrije tijd.

Om de familie goed draaiende te houden heb je een goede band nodig met je geliefde. Mede daarom zeggen wij in de cursus dat het grootste cadeau dat je je baby kan geven een goede band is tussen de ouders. In de blogs De eeuwige liefde en Valentijnsdag lees je hier meer over. Ook in onze cursuswww.subsense.nl is er aandacht voor deze belangrijke band tussen aanstaande ouders.

De nieuwe familie die jullie vormen komt met onderlinge afspraken over organisatorische aspecten. De leukere afspraken die jullie als familie ook gaan maken is over hoe jullie de familie willen vormgeven. Een vormgeving van fijne gewoontes, tradities en gebruiken. Die kun je meenemen uit jullie eigen jeugd, of juist niet. Maar samen gewoontes creëren over hoe je je kind in een familie wilt laten opgroeien is ook mogelijk. Hierover praten met elkaar, zelfs voor de geboorte van jullie baby is daarvoor noodzakelijk. En hoe beter je elkaar kent, met ieder z’n eigen persoonlijkheid en ook over hoe de ander over bepaalde zaken denkt of hoe hij/zij is opgegroeid, des te gemakkelijker jullie de eigen familie kunnen vormgeven. Want een kind grootbrengen doe je samen mét een sterke familieband.

We leven in een tijd van individualisme en dat kan soms lastig zijn voor het behouden van een sterke, fijne familieband. Een familie vormen, kost inzet en vooral toewijding. De tijd en aandacht die je daarmee kwijt bent, kun je niet aan iets anders besteden. Minder met vrienden/vriendinnen erop uit, spontaan naar de bioscoop, de hobby of voor een biertje de kroeg in. Je raakt een beetje van je individualiteit kwijt omdat je je inzet voor de gemeenschap, lees je gezin.

Een ander aspect is dat je de familie in de ruimere zin, in deze tijd van individualisme, ook moeilijker kan vragen om mee te helpen in jullie gezin. De aanstaande grootouders hebben ook hun werk of bezigheden en zijn niet meer gewend dat jullie een beroep op hen doen. Misschien gingen jullie al jaren je eigen gang en waren jullie ouders bij weinig van jullie dagelijks leven betrokken. Maar wellicht hebben jullie een goede band met ouders/schoonouders en zijn ze al bij jullie levens betrokken. Dan is het ook logischer dat ze jullie kunnen bijstaan als jullie hulp nodig hebben in het gezin.

It takes a village to raise a child is een bekende uitspraak. In onze Westerse individualistische samenleving is er niet die dorpsmentaliteit en leven we niet meer in clans of dichtbij elkaar als familie. Maar soms kun je als ouders wel wat extra steun gebruiken. En dat maakt het runnen van een gezin met z’n tweetjes een uitdaging die extra spanning met zich meebrengt.

Een goede, nauwe familieband samen maar ook in de ruimere zin, zal jullie helpen met het vinden van oplossingen voor de praktische problemen van alledag.

We zouden de familieband die we hebben met onze ouders, broers en zussen (mits die goed is) meer op waarde moeten schatten. En dan in de zin van dat familie voor elkaar klaarstaat en dat je altijd bij elkaar terecht kan. Op die manier geef je dat mee aan je kinderen en profiteren jullie en de aanstaande grootouders er ook van.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.