Geboorteverhaal

juli 7, 2020

Veilig bevallen

Onze week begon vandaag met een fijn geboorteverhaal. Het was al enige tijd geleden dat dit stel met de cursus begon. Begin maart, pre-corona was het nog. Na twee groepslessen hier in onze cursusruimte moesten we de lessen gaan annuleren. Dat was heel erg jammer. Ook omdat de sfeer in de groep goed aanvoelde en ze elkaar net een beetje kenden.

Het kostte een aantal weken en zweetparels voordat wij alle lessen online hadden staan. Dit aanstaande ouderpaar heeft dus twee ‘live’ lessen gehad. Daarna hebben zij de cursus thuis tijdens de intelligente lockdown afgemaakt. Een echte combicursus dus.

Hieronder plaatsen we hun verhaal en bespreken we dit graag met jullie.

Geboorteverhaal van Pelle

“Beste Anita en Marjolijn,

We waren even radiostil vanwege een verhuizing, een drukke week met allerlei ziekenhuisbezoekjes, verplichte rust vanwege hoge bloeddruk en… de geboorte van ons zoontje Pelle! We wilden er nog even goed voor zitten om jullie een evaluatie te sturen – beter laat dan nooit 🙂

We vinden het net zoals jullie en iedereen erg jammer dat de sessies vanwege Corona niet meer face to face plaats konden vinden. Maar wat hebben jullie je best gedaan op de online cursus. Erg fijn dat we ‘m op deze manier toch konden voortzetten. We hebben erg veel gehad aan de cursus. Het begon toen ik bij de verloskundige een onderdruk had van 90 en doorverwezen werd naar het ziekenhuis. Slik! Mijn zus had 4 jaar eerder hetzelfde en is het ziekenhuis niet meer uit geweest zonder baby… Gelukkig hebben we het, met elke dag terugkomen voor onderzoekjes, uiteindelijk nog een week de tijd kunnen geven voor ze het hebben ingeleid. In de hoop dat het lichaam het zelf ging doen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, maar we zijn toch erg blij dat we het bewust hebben gedaan en ons gevoel hebben gevolgd.

Wel even schakelen, aangezien wij graag thuis wilden bevallen. Maar we prijzen ons gelukkig in een land als Nederland te wonen, waar alles zo goed in de gaten wordt gehouden. En de ervaring in het ziekenhuis was uiteindelijk goed! Ook hebben we -ondanks het medische traject- veel gehad aan de cursus. Niet alleen tijdens de bevalling, maar ook in de aanloop er naar toe. Qua mindset, maar ook qua feitelijke kennis – wat ons geholpen heeft om goed geïnformeerd de gesprekken in het ziekenhuis te kunnen voeren.

Rondom de bloeddruk-meetmomenten hebben we gebruikgemaakt van de scripts om rustig te blijven. In de hoop zo ook de bloeddruk wat omlaag te brengen (wat goed leek te werken!). Op de dag van de bevalling zelf ging het allemaal ontzettend snel (zo’n 3u vanaf de eerste toegediende oxytocine). Vanwege een weeënstorm niet toegekomen aan de scripts. Maar we hadden de lavendel-olie mee, hebben de positieve affirmaties ten harte genomen, en ik wist mij tijdens de weeën (dus ondanks de storm) vrij rustig te houden en goed door te ademen. En wat echt dé tip van de eeuw voor mij was, was de plantenspuit. Wat een heerlijk momentje tussen de weeënstorm door. Ik had dan wel geen pauzes maar ik keek telkens echt enorm uit naar dat beetje water op mijn gezicht. Dat trok me er echt doorheen haha.

Ook fijn om te weten dat, vlak voor de persweeën, het beruchte moment kwam van: “het gaat echt niet meer, ik snap niet hoe alle vrouwen dit doen!”. Maar dat dát juist het moment is, dat je niet meer zo lang hoeft. Kortom: we zijn erg bij gebaat geweest bij de cursus! Dus bedankt dat jullie je kennis op ons hebben willen overdragen.

We hopen dat alles goed met jullie gaat en blijft gaan. En succes met de onderneming!

Bedankt!”

Wij worden altijd erg blij van zo’n geboorteverhaal. Ieder haalt zijn eigen dingen uit de vele tips die we geven. Zo is het grappig dat hier gebruik werd gemaakt van de gezichtsvernevelaar* die wij aanraden. Een plantenspuit kan ook dus! Wat mooi is om te lezen is dat het gelukt is om ondanks de verandering van thuisbevalling naar ziekenhuisbevalling, toch mee te gaan in deze omschakeling. Ook in het ziekenhuis of als het medisch wordt kun je gebruik maken van alle kennis uit onze cursus. En dat gaat jullie helpen. Goed om te lezen, dat ze vragen hebben kunnen stellen. Vragen waardoor je op de hoogte wordt gehouden wat er zich tijdens de geboorte allemaal afspeelt. Daar besteden we veel aandacht aan. Je weet namelijk van te voren niet hoe het gaat lopen.

En het allermooiste van dit geboorteverhaal ….: de geboorte van weer een SubSense baby!

*Een vernevelaar kan wat prettiger zijn dan een plantenspuit. Overigens in het zomerseizoen soms ook te vinden bij de Action.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.