Geboorteverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof


Erkenning

Erkenning voor de rol van de vader of (tweede) moeder van een pasgeborene: geboorteverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof vanaf 1 juli 2020. Goed bericht. Het is hiermee duidelijk dat ook de vader een belangrijke rol speelt in het gezin. Toch wordt de rol van de partner van een zwangere jammerlijk onderkend. 

Betrokkenheid partner

Aanstaande vaders/partners worden niet altijd betrokken bij de controles in de spreekkamers van de verloskundigen. Deels ligt dit aan de vaders zelf. Voor hen is het niet vanzelfsprekend dat ze méégaan naar de reguliere controles. Maar ook zijn partners niet altijd welkom bij de zwangerschapscursussen. De boodschap dat de vader/partner onmisbaar is tijdens de bevalling is kennelijk nog niet bij iedereen doorgedrongen. De continue ondersteuning van de partner tijdens de geboorte van de baby zorgt voor verminderde pijnbeleving. Dit gegeven is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Vrouwen die de steun van hun partners krijgen, ervaren minder angst. Minder pijn en minder angst zorgen voor een vlottere bevalling. Zeker niet onbelangrijk is dat de betrokkenheid van de vader/partner ook zorgt voor een betere band met elkaar. Een teamgevoel. Dit teamgevoel komt, na de geboorte, ook de baby ten goede.

Positieve effecten

En hier springt het verlengde geboorteverlof nu mooi op in. De vader/partner krijgt op deze manier de mogelijkheid om meer betrokken te zijn. Voor alle gezinsleden een groot voordeel. Binden met elkaar en de baby is een grote noodzaak. Niet voor niets zeggen we altijd dat het beste cadeau voor je baby, een goede band is met elkaar. Verder is een goede hechting, ook met papa, van levensbelang voor de baby. Veilige hechting is een groot item in onze cursus. Hierover is tegenwoordig veel te doen. Meer betrokkenheid van vaders bij de opvoeding heeft positieve effecten. Het positieve effect zit zowel bij de sociaal emotionele ontwikkeling als bij de taalontwikkeling van hun kinderen. Moderne ouders realiseren zich dat terdege. En tegenwoordig de politici dus ook.

We wensen jullie een mooie geboorte ervaring toe. En natuurlijk een fijn geboorteverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *