Het bevalplan stelt vaak teleur

mei 30, 2022

samen-op-reis

Waarom gaat de bevalling meestal niet volgens het plan van het gemaakte bevalplan? Waarom stelt het bevalplan of geboorteplan https://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/30/geboorteplan vaak teleur? En waarom is het tóch een goed idee om als aanstaande ouders tijd aan het maken van het “bevalplan” te besteden?

Zwangeren worden gevraagd om in de zwangerschap te komen met een bevalplan. Het idee van het bevalplan en de visie ervan is zo gek nog niet. De uitvoering ervan laat echter te wensen over.

Wij spraken met verloskundige Renske Kuiper van het Geboortecentrum in Amsterdam over het bevalplan. Dit interview is opgenomen op video en wordt een vast onderdeel van onze online cursus.

Renske vertelt dat ze in de spreekkamer al veel bevalplannen voorbij heeft zien komen. Het bevalplan is in theorie een mooi instrument om de persoon en haar wensen omtrent de geboorte te leren kennen. Echter in de praktijk voldoet het plan meestal niet.

Als we kijken naar de naam van het instrument bevalplan is het al gedoemd teleur te stellen. Een plan heeft te maken met het plannen van iets. We leven in een tijd dat je veel kan en moet plannen. En ook in een tijd dat dingen volgens planning gaan. We zijn dit zo gewend.

Bij een bevalling valt er eigenlijk niet veel te plannen. We kunnen dus beter kiezen voor een andere term. Renske vindt ook het vaak gebruikte alternatief bevalwensen geen goede naam. Omdat een wens die niet uitkomt ook teleurstelt. Het beste alternatief lijkt volgens haar de term bevalintenties.

Juist omdat een intentie geen plan of wens is maar meer een idee om iets op een bepaalde manier te doen. En bij een bevalling heb je niet in de hand hoe het gaat lopen. De eerste intentie zou daarom al moeten zijn om flexibel en meebuigend met je plannen te zijn.

Sommige zwangeren schrijven in het plan dat ze geen pijnstilling willen anderen willen niet worden ingeleid. Als verloskundige schrikken we hier een beetje van. Uit ervaring weten we dat je zulke dingen niet kan plannen of wensen. Het is dus hooguit je intentie. En de intentie kan gedurende de geboorte veranderen. En soms moet het ook veranderen. Dit vergt iets van de zwangere en partner als persoon.

Het volgende punt van aandacht bij het bevalplan is dus wie ben jij als persoon in relatie tot de bevalling. Hierbij kijk je meer naar je karaktereigenschappen. Je legt de wensen over de bevalling dan niet buiten jezelf neer. In plaats van aan anderen te vragen of te eisen om jouw plan te volgen, ga je nadenken over hoe jij persoonlijk aankijkt tegen een bevalling. En dat geldt ook voor de partner.

Dit is best een lastig punt. Zeker als je nog nooit bevallen bent. Je weet dus eigenlijk niet veel over het proces van de bevalling. Het is daarom belangrijk om hierover informatie te vergaren. Informatie uit boeken, podcasts, de informatieavonden in de verloskundige praktijk of in het ziekenhuis én informatie uit een goede cursus. Dit tesamen vormt een goede basis waar vanuit je kan nadenken wat jij als persoon nodig hebt om de bevalling te doorlopen.

Als jullie samen na hebben kunnen denken over de bevalintenties en hoe jullie daar instaan, dan zijn jullie op de goede weg. Jullie bevalintentie-lijst bespreken jullie met de zorgverlener. De zorgverlener zal door jullie bevalintenties een goed beeld kunnen krijgen hoe hij of zij jullie het best kan begeleiden.

Bevalintenties stellen niet snel teleur. Je weet immers dat het intenties zijn. Intenties van jezelf én van de zorgverlener. En soms moet je hier en daar wat intenties gedurende de rit bijstellen. Dat is inherent aan het proces. Bevalintenties geven richting aan de bevalling maar een bevalling zullen we nooit helemaal kunnen plannen.

We hopen dat vrouwen na een bevalling die anders ging dan volgens het gemaakte bevalplan niet teleurgesteld zijn in zichzelf. We hopen dat een goed begrip van het bevalproces en van de gemaakte “bevalintenties” zwangeren sterkt. Zodat ze met een goed gevoel op de bevalling kunnen terugkijken.

Wil je nu al meer weten over het bevalplan, luister dan alvast naar de gratis informatie in onze veel beluisterde podcasthttps://www.subsense.nl/podcast/.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.