Het geheim van een fijne bevalling

juni 22, 2020

Wat is het geheim van een fijne bevalling?

Wat is het geheim van een fijne bevalling? Het eerlijke antwoord is dat het geheim niet bestaat. En helaas bestaat er ook geen gebruiksaanwijzing voor of garantie op een fijne bevalling.

Wat je wel gaat helpen is een goede voorbereiding hierop. Er zijn vele cursussen te googlen die jullie kunnen helpen bij de aanstaande geboorte. Een aantal zaken zijn hiervoor van belang. Als je een cursus zoekt kijk je ten eerste naar de achtergrond van de cursusleider. Heeft hij of zij een relevante opleiding gedaan op dit gebied? Er zijn zeker een aantal verloskundigen, verpleegkundigen met ervaring op de verloskamer en gynaecologen die cursussen geven. Zij kunnen jullie evidence based* informatie geven. Zo weet je zeker dat het klopt wat er verteld wordt. En wat te denken aan de verhalen die ze je kunnen vertellen uit eigen ervaring als verloskundige hulpverlener. Zij weten precies hoe het eraan toe gaat.

Ten tweede is het heel fijn dat een cursus je helpt bij het in je eigen kracht zetten. Het vertrouwen dat je, door een goede cursus, krijgt in je eigen lichaam. Je lichaam is ervoor gemaakt. Ook het weten waar je aan toe bent helpt je om in je zelf te geloven. Je hoeft niet onzeker te worden als het even anders loopt dan je had gedacht. Als je maar wel weet wat je dan kan vragen aan je hulpverlener. Als je samen met je partner een cursus volgt, sta je nog sterker. Jullie weten allebei hoe het kan gaan en op die manier is je partner een enorme steun voor je.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zwangeren die een cursus hebben gevolgd waar aandacht is voor een goede ademhaling én waar er geoefend is met ontspanningsoefeningen, betere uitkomsten hadden voor moeder en kind. Een zwangerschapscursus die ademhaling en ontspanning oefenen is dus een uitkomst en gaat jullie zeker helpen.

Als je onder alle omstandigheden ontspannen kan blijven dan heb je al zo veel mee in het hele proces. En dat kan omdat je dat geleerd hebt in de cursus en getraind hebt thuis. Onder zo veel mogelijk omstandigheden.

Je bevalt als je ontspannen bent. Van nature zal het lichaam zich verzetten als het niet veilig voelt. Dan is het kennelijk ook niet veilig voor je baby. Liever even tegenhouden die weeën. Wij zullen voorbeelden bespreken wat je dan moet doen om die ontspanning wel te vinden. Of opnieuw te vinden.

Lijkt het je wat? Kijk eens rond op onze website en bepaal dan welke cursus voor jullie het prettigst is. Wij verwelkomen jullie in ieder geval met open armen (op gepaste afstand dan wel). Zo kom je wel het dichtst bij het geheim van een fijne bevalling.

*evidence based betekent dat het gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.