Het leven van jonge ouders

mei 16, 2022

Bevalcursus
Het krijgen van een kind verandert veel in het leven van jonge ouders. Onbezorgd en vrij is er niet meer bij. Onbezorgdheid en vrijheid maken plaats voor structuur en organisatie. Tijd was al een schaars goed maar moet nu met extra zorg ingedeeld worden. De verzorging van een baby zal een groot deel van die tijd innemen. Het betekent vaak dat je minder tijd hebt voor elkaar. Voor elkaar als stel. De ouders, moeten zich echter wel realiseren dat zij de belangrijke basis zijn voor het concept gezin dat is ontstaan met de komst van de baby. En die basis, de relatie tussen twee mensen, zal net als alles van waarde, onderhoud nodig hebben.

Zonder onderhoud raken dingen in verval. Zonder onderhoud kan ook een liefdesrelatie niet blijven bestaan. Net zoals je huis af en toe een likje verf nodig heeft, moet de relatie met elkaar af en toe ook opgepoetst worden.

Nu zijn wij van SubSense geen relatietherapeut maar wij hebben als verloskundige vele ouders zien worstelen met de beginselen van het ouderschap. We waren getuige van het ontstaan van nogal wat gezinnen. We mochten een kijkje nemen in het leven van jonge ouders. Gezinnen in alle vormen die tegenwoordig mogelijk zijn.

Ervaring op het gebied van ouderschap hebben we dus al enige tijd. Het is fascinerend om dit van dichtbij mee te mogen maken en ook om jonge ouders te helpen op dit onontgonnen terrein.
Toen wij in Orlando de opleiding Bringing Baby Home https://www.gottman.com/professionals/training/bringing-baby-home/ deden, kregen wij allerlei theoretische handvatten mee. Handvatten die we nu in onze cursus doorgeven aan de cursisten van de Bevalcursus.

Uit een groot Amerikaans onderzoek, onder honderden paren, blijkt namelijk dat 67 % van die paren in het eerste jaar van de baby een enorm dip ervaarden in hun relatie. Het is misschien niet eens zo gek. Het hebben van een kind vergt nogal wat van beide ouders.

Aan de andere kant zijn er dus ook de 33 % die geen dip hebben. En het blijkt dat we van deze groep nogal wat kunnen leren. In onze laatste les van de bevalcursus gaat het vooral over de relatie die je met elkaar hebt. En waarvan wij zeggen dat het belangrijk is om hier goed voor te zorgen. Zeker als er een kleintje in het huis rondkruipt. Het grootste cadeau dat je de baby kan geven is namelijk een goede relatie met elkaar. Een baby met een fijne stevige thuisbasis heeft het getroffen.
Als jullie een kindje verwachten zijn jullie vaak met praktische zaken bezig rondom de komst van de baby. Het is echter goed om je te realiseren dat het heel prettig kan zijn om wat tips van een professional te krijgen. En niet alleen over de naderende geboorte maar ook over het naderende ouderschap.

Mocht de interesse gewekt zijn dan rest je maar één ding. Schrijf je vandaag nog in voor onze bevalcursus https://www.subsense.nl/subsense-combi-cursus/die je samen als stel volgt.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.