Houd het hoofd koel

augustus 30, 2020

Hoog zwanger in hoog zomer, je zal er maar mee moeten dealen. Een van de vele tips die wij meegeven is, no matter what: houd het hoofd koel. Dit geldt trouwens ook voor de killere wintertijd. We doelen hier op zowel de letterlijke als de figuurlijke betekenis van het hoofd koel houden.

Hoe hou je het hoofd figuurlijk koel? Ons hoofd bevat vele hersenspinsels aan gedachten. Piekerend, nadenkend of gedachten die ongevraagd voorbij vliegen. Het hoofd is continu aan het werk. En het vreemde is dat het ons niet eens altijd ten dienst staat. De vele gedachten zijn niet altijd heel positief. En daar zit nou net de crux. Want negatieve gedachten beïnvloeden ons op een nare manier. Terwijl tegenovergesteld geldt dat positieve gedachten ons op een goede manier weten te raken.

De kunst is om negatieve gedachten uit te bannen. En te vervangen door fijne, positieve gedachten. Wij besteden daar in onze les aandacht aan. Misschien vraag je je af wat dit dan doet. En misschien vraag je je wel af of het überhaupt kan helpen bij een bevalling?

Toch weten we allemaal dat onze gedachten ons lichamelijk kunnen beïnvloeden.

Bedenk maar eens wat het kijken naar een spannende film met je doet. Als de spanning oploopt, loopt je hartslag mee. En misschien lig je s’nachts nog zwetend in je bed van de impact die het op je had.

Je kunt zelf vast ook voorbeelden bedenken hoe je gedachten jou beïnvloeden. Zowel negatief als positief.

Dus je houdt je hoofd koel door je gedachten positief te houden. Moeilijk? Ja! Onmogelijk? Nee, helemaal niet. Door te trainen en door de juiste voorlichting gaat dit je zeker lukken.

De andere vorm van het hoofd koel houden is ook belangrijk. Hoe hou je je hoofd letterlijk koel. En zeker in de warme zomermaanden. Mocht je gaan bevallen in de zomer dan hebben we een paar tips. In de winter trouwens ook toepassen tijdens de bevalling.

Ijsblokjes
Verkoeling zoeken

Het hoofd koel houden is een mooie taak voor de partner. Jouw geboortepartner kan hier een handje bij helpen. Vaders/partners willen jou er graag doorheen helpen.

De houd je hoofd koel tips: natte koude doekjes, gezichtsvernevelaar (plantenspuit met fijne spraymond), ijscrunch kauwen, ijsjes eten, bevroren druiven eten. Wees een beetje creatief en maak je ijsjes alvast zelf. Mocht je naar het ziekenhuis gaan, dan neem je de koelbox mee. Zij leggen het wel in hun vriesvak voor je. Neem mee wat je lekker vindt.

Ook over dit soort praktische tips praten we in onze lessen. Heb je nou ook zin gekregen om samen met jouw partner onze cursus te volgen, schrijf je dan in. Neem een kijkje op onze site en luister onze podcast. Zo leer je ons alvast een beetje kennen.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.