Ontspannen bevallen

maart 12, 2017

Ontspannen bevallen, kan dat wel? Goed voor jezelf zorgen doen de meeste zwangeren wel: Alcohol laten staan, stoppen met roken, voldoende bewegen en gezond eten. Men zegt niet voor niets: ” an apple a day, keeps the doctor away”. We weten allemaal wel hoe het moet. Maar als het op bevallen aankomt zijn de meeste zwangeren en hun partners niet  voldoende op de hoogte. En al zeker niet als je het hebt over “ontspannen bevallen”.

Veel zwangeren en ook hun partners zien de aanstaande bevalling met angst in hun ogen tegemoet. En weten nu al welke vorm van pijnstilling ze willen tijdens die bevalling. Het omgekeerde komt ook voor.  Ze denken dan: “iedereen kan het, dus ik zie wel”. Een goede voorbereiding op de bevalling kan je helpen om een reeële voorstelling te krijgen van wat je te wachten staat.

Hoe je ook tegen de aanstaande geboorte aankijkt, loslaten is het sleutelwoord voor ontspannen bevallen. Maar hoe te ontspannen tijdens de geboorte, als je zoals iedereen zegt : “het ergste gaat beleven wat je in je leven mee kunt maken?”

Weet dat er cursussen zijn die jou en je partner op een manier voorbereiden waardoor je ontspannen kunt blijven. Door middel van oefenen met ademhalingstechnieken en met ontspanningsoefeningen. Maar ook door het luisteren naar scripts is het gemakkelijk om te leren rustig te worden in je hoofd. En als je hoofd rustig is dan kan je pas echt ontspannen en loslaten tijdens de geboorte. Natuurlijk is het een hele kunst om je over te geven aan de natuur. En niet in je hoofd te blijven. Als je dit kunt dan doet je lichaam precies waar het voor gemaakt is. Je lichaam is namelijk een natuurtalent in bevallen.

Dus je kunt iedere dag een appel eten, maar als je de bevalling ontspannen kan doorlopen, is de kans groter dat jouw kindje op een natuurlijke wijze ter wereld komt. Voor onze combicursus kijk je verder op onze website. Wil je gratis informatie over alles dat met de zwangerschap en geboorte te maken heeft? Luister dan naar onze gratis podcast.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.