Negen maanden

juni 22, 2020

Negen maanden wachten

Het toeleven naar de geboorte van jullie baby duurt gemiddeld genomen negen maanden. Daarvoor is er meestal al een tijd een wens tot zwanger worden. En als het stikje een duidelijk “je bent zwanger” geeft, begint een tijd van wisselende emoties. In het begin is het nog jullie geheimpje en verkneukelen jullie je hier samen om. Het stiekem verheugen dekt heel goed de lading van wat jullie meemaken die eerste paar weken.

Dan volgt al spoedig het eerste bezoek aan de verloskundige en krijgen jullie een echo. Op die bewegende beelden openbaart de tastbaarheid van jullie zwangerschap zich op magische wijze. Een traantje wordt soms weggepinkt.

Snel hierna maken jullie aan familie en bekenden bekend dat er een baby komt. En dan rijst de vraag: wanneer ben je uitgerekend?

Nu is het erg leuk om dan dé datum te noemen. Dat kan ogenblikkelijk op reacties rekenen. “Het wordt een stier. Passen jullie maar op, dat zijn temperament volle karaktertjes”. Soms hoop je zelf op een ander datum dan de uitgerekende. Dat zou makkelijk kunnen want, maar 4% van de baby’s worden geboren op die zogenaamde uitgerekende datum. Vandaar dat wij het liever een ‘geschatte’ datum noemen. Wat maakt het uit zul je nu denken. What’s in the name?

De geschatte datum impliceert veel meer natte vinger werk. De uitgerekende datum klinkt bijna als een feit. Als je naar de grafiek kijkt, dan zie je een enorme spreiding. Het is namelijk heel normaal om vanaf 37 weken tot 42 weken te bevallen. Prima denken veel aanstaande ouders. We zien het tegen die tijd wel. Maar tegen de tijd dat die uitgerekende datum nadert in jullie agenda, stromen de berichtjes binnen. “Is het al begonnen? Zo die blijft lang zitten? Weet je zeker dat het goed is?” Zelf blijf je er ook niet onbewogen onder. De ochtend dat je wakker wordt op de dag ná de uitgerekende datum, ben je toch teleurgesteld. Een ontgoocheling. Het is dan best even omschakelen. Je hebt nu niet dat ijkpunt, die stip aan de horizon waar je naar toe kan leven.

Het kan een lastige en lange tijd zijn, de tijd na de uitgerekende datum. Weet dat het normaal is om tot 42 weken nog rustig te wachten. Weet ook dat je dan niet overtijd bent. Misschien is het wel een idee om de uitgerekende/geschatte datum stiekem op twee weken later te zetten. Op 42 weken. Dan heb je die laatste paar weken ook weer voor jullie zelf. Zonder alle onrustige en goedbedoelde whatsappjes.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.