Veel gestelde vragen


Is de cursus van SubSense een aanrader voor mij?

De cursus is voor iedere zwangere en haar partner zeer leerzaam. Zelfs een aantal verloskundigen die zelf zwanger zijn hebben bij ons de cursus gevolgd.

In de cursus wordt stap voor stap uitleg gegeven over de baring en het belang van ontspanning hierbij waardoor je  vertrouwen krijgt in je eigen lichaam en de geboorte van jullie baby. Ook voor mensen die opzien tegen de bevalling of zelfs enigszins angstig zijn is dit een goede cursus.

Wat zijn de voordelen van de cursus?

Aan het eind van de cursus zeggen cliënten dat ze: meer zelfvertrouwen hebben, uitkijken naar de geboorte, een nog beter team zijn met hun partner, dat ze hebben leren ontspannen in iedere situatie (denk aan de tandarts, sollicitaties), dat ze veel kennis hebben opgedaan over de zwangerschap,  geboorte, kraambed en gedrag van baby’s.

Na de geboorte horen wij van cliënten en verloskundigen dat ze ontspannen zijn bevallen en veel hebben gehad aan alle tips en oefeningen die ze hebben meegekregen tijdens de cursus. We horen ook vaak terug dat een ontspannen geboorte, ontspannen baby’s en ouders geven.

Is de cursus zweverig?

De cursus is niet zweverig. Anita en Marjolijn zijn beide verloskundigen en dus zeer ‘technisch’ opgeleid. Na jaren praktijkervaring kunnen ze je alles vertellen over de zwangerschap en het geboorteproces en is er geen vraag vreemd voor hen. Het ontspannen tijdens de cursus wordt heel “down to earth” uitgelegd, waardoor er geen ‘geitenwollensokken ‘sfeer ontstaat.

Waarom is het nodig dat mijn partner meekomt?

De aanstaande geboorte gaan jullie, als het goed is, samen meemaken en dus is het heel belangrijk dat jullie allebei dezelfde informatie hebben gehad. Op die manier ontstaat er geen discussie over mogelijke stressvolle aspecten tijdens de geboorte. Je partner kan je ook helpen met ontspannen als jij het, om wat voor reden, even niet ziet zitten tijdens de geboorte. We leren bepaalde technieken, zoals massage, anker techniek en rebozo, waardoor de partner een echte steun kan zijn. Zodoende zijn jullie een hecht  team en versterken jullie elkaar.  Bovendien horen wij van veel partners zelf ook baat hebben bij de ontspanning die aangeleerd wordt.

Mijn partner kan niet meekomen, kan ik ook alleen komen?

Als je partner om wat voor reden niet mee kan doen met de cursus of je hebt geen partner, dan kun je gerust een vriendin/vriend meenemen. Let wel: Dit is dan iemand die je ook zal bijstaan tijdens de geboorte. Is het zo dat je partner wel bij de geboorte is maar te druk is met bv werk, plan dan een privécursus.

Weet mijn hulpverlener/verloskundige hoe wij ons hebben voorbereid?

Wij hebben vele Verloskundige praktijken in de omgeving Gooi en Vechtstreek, Baarn, Zeist, Houten, Nieuwegein en Bilthoven uitgebreid voorgelicht over onze cursus en zij staan achter deze aanpak. Ook hebben we inmiddels de afdelingen Verloskunde van het TERGOOI ziekenhuis in Blaricum en het DIAKONESSENHUIS in Utrecht bijgeschoold zodat zij weten op welke manier jullie je hebben voorbereid.

Is 2,5 uur per avond niet heel lang?

Nee, meestal vliegt de avond voorbij. Er is een rustige sfeer en alle tijd om vragen te stellen. Daarnaast is er koffie en thee met iets lekkers en de ontspanningsoefeningen wisselen we af met informatie over het geboorteproces. Onze ervaring is dat cliënten het jammer vinden dat de bijeenkomst is afgelopen.

Wat is de vergoeding van de verzekering?

Er zijn veel verschillende verzekeringen, met ook weer veel verschillende polissen. SubSense voldoet aan alle eisen als het gaat om de vergoeding, zoals BIG-registratie, AGB-code, KvK nummer. Daarnaast zijn we ook Hypnotherapeut, dus het is afhankelijk van ieders verzekering òf en hoeveel ze vergoeden voor de cursus. Check het daarom even bij je verzekering. Vergoedingen lopen uiteen van €0,- tot wel €200,-

Ik wil in het ziekenhuis bevallen, heeft de cursus dan wel zin?

Jazeker! We zeggen: “Relaxation is a state of mind, not a state of place” oftewel: “ontspannen doe je in je hoofd en is niet afhankelijk van de plek waar je je bevindt”. De ontspanning die je aanleert kun je dus ook in het ziekenhuis toepassen, zelfs aan een inleidingsinfuus.

Vorige keer heb ik een keizersnede gehad, kan ik dan nu jullie cursus gaan doen?

Jazeker, juist!. De reden waarom het een keizersnede werd vorige keer kan variëren, maar als je dit keer via de normale weg kan bevallen, vinden de gynaecologen die wij van onze cursus op de hoogte brachten, het een uitstekend idee om deze voorbereiding te doen.

Wat is het verschil tussen de verschillende cursussen die aangeboden worden?

Er zijn legio zwangerschapscursussen op de markt en van alles kan je iets waardevols leren. De cursus die SubSense biedt is wel een heel complete: Je krijgt alle belangrijke informatie direct van een verloskundige met jarenlange ervaring. Wij zijn tevens hypnotherapeuten en zullen jullie alle handvatten voor ontspanning op een prettige manier bijbrengen.. Die combinatie maakt SubSense uniek.

Andere cursussen zoals yoga, zwemmen, zwangerfit kunnen hier prima naast gedaan worden als aanvulling want in onze cursus zijn we nagenoeg niet fysiek bezig.

Ik ben al een keer bevallen, heeft het dan zin om deze cursus te doen?

Het ligt eraan hoe je geboorte de vorige keer verliep. Was je tevreden over hoe het ging en was het niet een heel langdurig proces; dan ben je misschien iemand die het niet nodig heeft. Denk je echter niet graag terug aan die dag, om wat voor reden dan ook, dan adviseren wij wel om onze cursus te doen. Vele cliënten die al een of twee keer bevallen waren, gingen je voor, en zeiden zeer veel gehad te hebben aan de cursus. Eén vader die zijn 6e kind kreeg zei: ”Als ik dit had geweten bij nr 1, dan was m’n leven een stuk gemakkelijker geweest”.

Ik doe al zwangerschaps yoga, daar ontspan ik toch ook?

Jazeker, echter op een totaal andere manier en zonder de informatie van een verloskundige.  Ieder zijn vak zeggen wij dan. Het bijt elkaar zeker niet.

Wat is de beste periode in mijn zwangerschap om de cursus te doen?

Rond 30 weken is een mooie tijd. Je kan dan rustig de cursus doen zonder dat je mogelijk al gaat bevallen. Je hebt na de cursus dan ook genoeg tijd om te oefenen. Want dat is wel heel belangrijk: Oefening baart kunst!  Is het voor jullie handiger om vroeger of later te beginnen dan kan dat ook, geen probleem.

Heeft het nog zin om de cursus rond 36 weken te starten?

Het heeft altijd zin. Mogelijk kan je dan beter in een korte periode een privécursus plannen en wellicht is er op dat moment wel een cursus die in 2 weken afgerond is. Er zijn veel mogelijkheden en je kan ons daarover altijd bellen. Telefoonnummers staan elders op de site.

Wat heeft mijn partner aan deze cursus?

Naast dat hij, met de informatie die hij krijgt, jou heel goed kan ondersteunen tijdens de geboorte en dat hij het geboorteproces vol vertrouwen tegemoet treedt, kan het hem ook helpen op moeilijke momenten in zijn /haar leven. Denk aan een vervelend gesprek of een tandarts bezoek. De technieken van ontspannen kan je op vele momenten in je leven toepassen en zullen er voor zorgen dat je stress niveau daalt.

Ik kan me moeilijk ontspannen, is deze cursus dan wel iets voor mij?

Jazeker, er zijn veel mensen die niet weten hoe ze moeten ontspannen. Maar dat kan je leren! Het is net als alle dingen die je hebt geleerd in je leven: Vroeger was zelfs lopen, fietsen, schrijven … een uitdaging voor je. Nu denk je daar al niet meer bij na. Zo is het ook met ontspanning; al doende leer je.

Ik vind Hypnose maar eng. Kan ik geheimen prijsgeven?

Nee, hypnose is niets anders dan supergeconcentreerd zijn en je dus niet laten afleiden door storende factoren. Het is echt een misvatting dat je onder hypnose geheimen gaat vertellen. Je blijft je ten alle tijden bewust van wat je zegt en als je iets niet wilt laten gebeuren, gebeurt het ook niet. Je pincode blijft dus jouw geheim.

Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Marjolijn:  06-52446022

Anita:  06-55712136