Op weg naar een positieve geboorte ervaring

juni 20, 2020

Houd je gedachten positief

“Nou, ik wens je veel sterkte straks bij de bevalling.” Deze en meer ‘bemoedigende’ opmerkingen zul je horen als men hoort dat je zwanger bent. En wat als je dan zegt dat je er niet tegenop ziet. Dat je een cursus hypnobirthing volgt. En dat dit jullie helpt op weg naar een positieve geboorte ervaring. “Ik spreek jou nog wel, na de bevalling” is dan mogelijk de reactie aan de andere kant.

Soms weten mensen niet beter

Wat is dat toch met al die angsten en spookverhalen rondom de geboorte? Men wil er ook eigenlijk niet aan dat jij er in ieder geval positief instaat. Terwijl het bij hen misschien helemaal zo fijn is verlopen. Wij gunnen iedere zwangere en haar partner een prettige geboorte ervaring. Iets waar jullie samen naar toe kunnen leven. In positiviteit, zonder onnodige angsten en nare gedachten.

Natuurlijk hebben we niet altijd invloed op hoe een geboorte verloopt. Niet direct op hoe een baby ligt of op het vóórkomen van meconiumhoudend vruchtwater*. Situaties die ervoor kunnen zorgen dat een bevalling medisch wordt. En dat er dan soms moet worden ingegrepen. Waar jullie wel invloed op hebben is in eerste instantie ontspanning. In onze cursus geven we handvatten hoe je dat kan doen. En ook tijdens zoiets spannends als de bevalling. Hoe blijf je dat rustig of beter hoe kan je je rust weer terugpakken? Wat in tweede instantie belangrijk is, wordt door ons getraind door de methode van “keep your brains” . We leren je ‘in control’ te blijven door toch de controle los te laten. Ingewikkeld?

Nee, wij weten precies hoe het werkt en kunnen dit haarfijn aan jullie uitleggen. Zodat jullie, na een van onze cursussen doorlopen te hebben, op weg kunnen naar een positieve geboorte ervaring.

*meconiumhoudend vruchtwater is vruchtwater waarin de baby heeft gepoept (één podcast van ons gaat hierover)

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.