Pijnloos bevallen

juni 18, 2020

Kan je pijnloos bevallen?

Een van de grootste angsten van zwangeren is pijn tijdens de bevalling. Kan ik dat wel aan vraag je je af? En helpt het dan als mensen tegen je zeggen dat hele volksstammen zo geboren worden? Nee, dat neemt de angst bepaald niet weg. Misschien denk je aan de mogelijkheid om pijnstilling te vragen. Die mogelijkheid is er gelukkig, als het nodig is. Want pijnloos bevallen doet bijna niemand. Maar heb je die eigenlijk wel nodig?

Laten we voorop stellen dat bevallen niet vanzelf gaat en dat het zeker ook met ongemak en pijn gepaard kan gaan. Een cursus die een pijnloos bevallen beloofd is onbetrouwbaar. Het kan wel dat je door een goede zwangerschapscursus minder pijn ervaart. En misschien vind je het met die voorbereiding wel redelijk tot goed te doen.

Wat is dan een goede cursus voor aanstaande vaders en moeders? In elk geval moet je kijken naar de inhoud van de cursus. Komt de theorie van de bevalling goed aan bod. Gaat de cursus uit van jouw kracht en jouw vermogen? Je lichaam is namelijk goed in staat om een baby te baren. Ook niet onbelangrijk is wie de cursus geeft. Is de cursusleider goed opgeleid om dit te doen? Welke methode past bij mij? Yoga, haptonomie, mindfull, hypnobirthing of een van de vele andere cursussen die er zijn.

Zie je door de bomen het bos niet meer, dan vraag je advies aan je verloskundigen of gynaecoloog. Zij hebben ervaring met verschillende cursussen. En ze kunnen wellicht inschatten wat bij jou en je partner past.

Voor onze voorbereiding op je aanstaande geboorte zijn wij er ook nog. We hebben er veel plezier in om jullie het zelfvertrouwen en de kracht uit jezelf te halen. Maar wel op basis van een groot stuk ervaring en op basis van wetenschap.

Kom je alvast luisteren, dat kost je in ieder geval niets.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.