Podcast voor zwangeren

maart 6, 2021

Podcast met Alice Jonker, verloskundige én oud cursiste.

Sinds enige tijd is er een extra medium bijgekomen: de podcast. Steeds meer mensen luisteren onderweg in de auto, de trein of lekker met de voetjes op de bank naar een podcast. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een podcast over. En laten wij nu ook niet geheel toevallig een podcast voor zwangeren maken.

Onze podcast is ontstaan in het begin van de coronacrisis toen we onze cursussen digitaal moesten gaan aanbieden. We konden hiervoor de apparatuur gebruiken van de dames van Koffieco de podcasthttps://koffiecopodcast.nl/. Drie studentes geneeskunde hadden al enige tijd ervaring met het maken van een podcast dus we hebben van hen geleerd. Het idee om dan zelf ook een interessante podcast voor zwangeren te maken lag voor de hand.

Inmiddels zijn we de 10.000 luisteraars voorbij en maken we tweewekelijks een nieuwe aflevering. Van zwangerschapskwaaltjes tot seks in de zwangerschap en na de geboorte. Behalve dat Marjolijn en ik samen onderwerpen bespreken, doen we ook interviews. We hebben Daphne Mol gesproken over haar werk als verloskundige in de wijk. Maar ook Leontien Hendriks die uitlegt wat het betekent als je medisch wordt en je in het ziekenhuis moet bevallen. Zij werkt in het Meander in Amersfoort.

En wat doet een kraamverzorgster nou eigenlijk? Tijdens het luisteren naar de podcast die ongeveer een kwartier duren kom je veel te weten. Over een knip of een scheurtje. Wat houdt het in en hoe kun je het herstel bevorderen? Hoe ondersteun je, je huilende baby? Kim Vervuurt heeft er een aflevering over volgesproken bij haar thuis. Ook wij hebben ervan geleerd. De nieuwste aflevering gaat over onze eigen cursus. Verloskundige Alice Jonker vertelt over haar ervaring met de cursus van SubSense tijdens de geboorte van haar twee kinderen. Dus ook een geboortedeskundige kan nog leren hoe ze zelf ontspannen kan bevallen. Met haar partner Joost die als een soort doula wist wat ze konden verwachten en ook hoe hij Alice kon ondersteunen. We hebben hierover ook op insta gepost. https://www.instagram.com/p/BF3WlBqTgzL/

Naar aanleiding van onze podcast hebben we op 9 maart in de avond een vragenuurtje. Gewoon via zoom met een aantal zwangeren en hun partners.

Willen jullie ook meer te weten komen over de zwangerschap, de aanstaande geboorte en de tijd erna? Tune dan in op iTunes, Spotify of op onze website en luister gratis naar Zwanger? Dit wil je weten! https://www.subsense.nl/zwanger-dit-wil-je-weten/

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.