Wat doen mensen bij een zwangerschapscursus? Waaruit bestaat een goede voorbereiding op de aanstaande geboorte? Is dat het bekende puffen waar iedereen het over heeft. “Ga jij nog een pufcursus doen?” Wij zeggen: Puffen, stop daar nou eens mee.
Onze SubSense cursus https://www.subsense.nl/ doe je samen met je partner ter voorbereiding op de geboorte van jullie baby. Dus het is eerder een bevalcursus dan een zwangerschapscursus. Zwanger zijn jullie al en de meeste mensen weten ook wel hoe dat tot stand gekomen is. Ze waren er zelf bij! De bevalling vergt meestal wat meer voorbereiding. Vandaar dat we onze cursus beter een bevalcursus kunnen noemen.
Maar wat bedoelen we met de titel? Puffen, stop daar nou eens mee. Je moet toch juist puffen als je weeën hebt? Laat me uitleggen waarom dat puffen zo veel geoefend en gebruikt wordt tijdens de bevalling.
Om je focus op het ongemak of zeg even, pijn, te verplaatsen van je buik/rug naar wat anders leren we mensen iets te doen met de ademhaling. De focus ligt dan dus op je ademhaling en zo heb je even een afleiding van de pijn. Klinkt logisch. In onze cursus en vele andere cursussen https://www.oudersvannu.nl/zwanger/bevalling/puffen-en-ademhaling/ met ons, verleggen we de focus van de impact van de wee óók naar iets anders. Maar wij zullen je niet leren om te puffen omdat dat een ademhaling is die stress in het lichaam kan veroorzaken en bovendien is deze ademhaling wat zuurstofinname betreft heel inadequaat.
En zuurstof heb je juist nodig. Niet alleen jij maar ook je baby. En wat dacht je van je hardwerkende baarmoeder. Die werkt zich urenlang in het letterlijke zweet om de baby geboren te laten worden. En de baarmoeder is een spier. En zoals bekend hebben spieren die hard werken zuurstof nodig voor de verbranding. Is er te weinig zuurstof om te verbranden dan ontstaat er melkzuur in je spieren. En melkzuur doet pijn. Dat is die vervelende spierpijn die je kan hebben na een pittige workout. Dus om te voorkomen dat je daar ook nog last van gaat krijgen tijdens de bevalling zeggen we weer: Puffen, stop daar nou eens mee.
Hoe vul je je longen met die miljoenen longblaasjes met nieuwe frisse lucht als je aan het puffen bent? Als je de lucht een beetje laat wapperen in de bovenste regionen van je borstkas. Dat doe je niet met een oppervlakkige pufademhaling. Dat doe je met een kalme ademhaling en een focus op iets anders.
Als we even terug in de tekst gaan, lees je dat puffen zorgt voor stress in het lichaam. Hoe werkt dat dan? Je lichaam heeft een oeroud zenuwstelsel met bijbehorende hormonen en dit zenuwstelsel kan zeer fijn aanvoelen wat er aan de hand. Doordat het lichaam dingen waarneemt met de zintuigen. En een van de dingen die het lichaam kan waarnemen is jouw ademhaling. Is die kalm en rustig: dan zal het wel veilig zijn. Is die snel en oppervlakkig: dan dreigt er zeer waarschijnlijk gevaar. En zo gaat het lichaam in de fight/flight stand en zal adrenaline gaan maken.
En adrenaline is niet bepaalt het hormoon dat de bevalling bevordert.
Wat doen we dan wel in onze cursus om de focus van “ongemak of pijn” naar iets anders te verleggen? Met allerlei tips maar ook trucjes om de focus te verleggen. En omdat we allemaal toch onze persoonlijke voorkeuren hebben, kijken we in de live-sessie van de combicursus wat er bij jou past.
En de ademhaling die houden we kalm en rustig. Puffen werkt contraproductief tijdens de bevalling. Dus puffen…..die tijd is geweest.