Samen bevallen

juni 18, 2020

Oxytocine krijg je door elkaar aan te raken.

Natuurlijk ben je als aanstaande vader/partner niet zwanger. Toch hoor je tegenwoordig steeds vaker dat mensen zeggen: ‘we zijn zwanger’. Vaders/partners willen in deze tijd betrokken zijn bij hun gezin en zo ook bij de zwangerschap en bevalling. Zo is het zeer wijs om een cursus te doen waarbij je samen wordt voorbereid op bevallen.

Bevallen als vader/partner zul je niet. Dat voorrecht is voorbehouden aan de zwangere. Maar weet wel dat je als begeleidende partner van je bevallende vrouw enorm belangrijk bent. Wij zeggen altijd: ‘de beste doula* is de vader/partner zelf”. Als hij/zij goed is voorbereid op wat komen gaat en zo’n beetje alles wel weet over de theorie van bevallen, dan kun je daar als zwangere echt op steunen. En vertrouwen natuurlijk. Degene die je het beste kent, weet ook wat je wel en niet wilt. Dus hij kan een spreekbuis voor je zijn. Als je er even niet bij bent omdat je nou eenmaal met een behoorlijke klus bezig bent dan weet je partner wel wat goed voor je is.

Uit onderzoek blijkt ook dat de voortdurende steun van je partner ervoor zorgt dat de pijn tijdens de geboorte als milder ervaren wordt. Dit komt door het ‘knuffelhormoon‘. De oxytocine, zoals de officiële naam is, zorgt voor goede weeën en tegelijktijd heeft het een pijnstillend effect. Dus hoe meer contact met je geliefde, hoe beter het gaat.

Volgens ons is de vader van de zwangere dus net zo belangrijk als de zwangere zelf tijdens de cursus. Na het volgen van de cursus zijn jullie er klaar voor om “samen te bevallen”.

*doula is iemand die je kan inhuren tijdens de bevalling die jouw belangen behartigd en voor je zorgt tijdens de geboorte

^ waar we vader schrijven bedoelen we ook partner en waar we ‘hij’ schrijven bedoelen we ook ‘zij’

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.