Seks in de zwangerschap en daarna

november 16, 2020

Vandaag hadden we een interview met Hanneke Termeer. We vonden het een goed idee om er een deskundige bij te halen als we praten over seks. Seks in de zwangerschap en daarna, bespraken we met Hanneke. We krijgen altijd veel vragen hierover in onze cursus. Dus voor de luisteraars van onze podcast leek dit een goed onderwerp.

Hanneke bleek een enthousiaste prater en dit onderwerp lag haar na aan het hart. Zij was namelijk ook een hele tijd verloskundige geweest in Amsterdam. Voor haar zijn de thema’s van seks in de zwangerschapsperiode en het vroege ouderschap daarom zeker niet onbekend.

Seks in de zwangerschap is in de regel heel goed mogelijk. Uitzonderingen daargelaten. Toch zijn er soms wel wat obstakels te overwinnen. De misselijkheid en vermoeidheid in het begin van de zwangerschap. Ook voelt niet iedere zwangere zich aantrekkelijk met de groeiende buik. Of zit de buik nogal in de weg. Hanneke neemt de luisteraar mee in de verschillende semesters van de zwangerschap en kan heel goed uitleggen hoe het zit.

Ook voor de partners kan er veel veranderen als het over seks gaat. Het zien van een lastige geboorte staat soms langere tijd op het netvlies. Na de geboorte zijn borsten van lonkende erotische attributen veranderd in een melkfabriek. En vooral ten dienste van de hongerige baby. Maar ook voor de jonge moeder die door het melkproducerend hormoon, prolactine, geen zin in seks heeft, mag de vlammende seks voorlopig op een lager pitje.

Betekent het krijgen van een baby dan het einde van een gezond seksleven? We weten allemaal dat het leven met een kind op meerdere fronten verandert. En dat geldt zeker ook voor de beleving van seks. De crux zit hem in het aan elkaar aanpassen. Een mooie vergelijking vond ik die van als je samen gaat hardlopen en de één harder loopt dan de ander. Als het goed is past de snélste het tempo dan aan. Samen is het toch gezelliger dan alleen. Zo is het ook met seks. De langzaamste bepaalt het tempo. Meer tips van Hanneke zijn te beluisteren op onze podcast. Zwanger? Dit wil je weten!*

*vanaf eind november te beluisteren

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.