SubSense Groeps cursus


In vier groepsbijeenkomsten van ongeveer 2,5 uur leren we jullie om maximaal te ontspannen en inzicht te krijgen in het geboorteproces waardoor er in vertrouwen naar de geboorte wordt uitgekeken.

We werken met verschillende technieken om in ontspanning/hypnose te komen. In elke les is er uitgebreid aandacht voor voorlichting over de zwangerschap, de ontsluiting, het persen, de geboorte van de baby en de placenta, het kraambed en de tijd erna.
Om de theorie inzichtelijk te maken, gebruiken we modellen op schaal van baby en bekken, de baarkruk, de birthball, foto’s, illustraties en filmpjes. Ook wordt er met de partner geoefend met massage en de rebozodoek. Elke les oefenen we de ontspanningsoefeningen met scripts die je ook mee naar huis krijgt.
Het is een zeer afwisselend en soms interactief programma.
Na elke les gaan jullie met een hulpmiddeltje/presentje naar huis en we verwachten dat je thuis oefent met wat er in de les is besproken en geoefend.

Het doel van de cursus:

De zwangere en haar partner maximaal leren ontspannen en vertrouwen te krijgen in het eigen geboorteproces waardoor de geboorte voorspoedig kan verlopen.

Bovendien krijgen de volgende punten ruim de aandacht:

 • Diepe ontspanning (hypnose) aanleren op elke plaats en in elke situatie
 • Aanleren ademtechnieken die zorgen voor ontspanning
 • Kennis krijgen over het normale beloop van de geboorte
 • Houdingen en Rebozo techniek ter ondersteuning in de ontsluitingsfase
 • Hechting bevorderen tussen beide partners
 • Veilige hechting creëren voor de baby
 • Vragen leren stellen om betrokken te blijven bij het eigen geboorteproces
 • Vertrouwen hebben in de hulpverleners
 • Vermindering van angst voor zwangeren en de partner

De SubSense cursus onderscheid zich van andere zwangerschaps voorbereiding::

 1. Docenten zijn zowel verloskundigen als hypnotherapeuten
 2. Rustige, prettige cursusruimte
 3. Belangrijke rol van de partner in het gehele proces
 4. Verantwoordelijkheid nemen voor eigen zwangerschap en geboorte
 5. Praktisch, niet zweverig

Cursus wordt gegeven door verloskundigen:

Anita en Marjolijn hebben beiden jarenlange ervaring als verloskundigen in zowel huispraktijk als in de klinische setting. Zij hebben zeer ruime kennis en ervaring door de vele duizenden geboortes die zij hebben mogen begeleiden.

Cursisten kunnen met allerlei vragen over zwangerschap en geboorte, de gehele zwangerschap bij hen terecht, maar voor beleidsvragen is de eigen hulpverlener de aangewezen persoon.

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2,5 uur.

Helaas kunnen we de groeps cursus ivm CoVid-19 tot nader order niet door laten gaan. Onze ruimte is prachtig maar we kunnen geen 1,5 meter afstand garanderen met groepen. Een goed alternatief is de Combi cursus. Meer informatie hierover vind je hier.