Teambuilding in zwangerschap

juli 5, 2020

Net zwanger

Zodra de test aangeeft dat jullie een baby mogen verwachten, breekt er een andere fase aan in jullie leven. Het verder uitbouwen van jullie relatie kan beginnen. Let ’the teambuilding in de zwangerschap’ begin!

Het is echt!

Van streepje op een zwangerschapstest naar de eerste echo waarop daadwerkelijk een klein hartje klopt is een spannende tijd. Het is jullie geheimpje, nog niet met de hele wereld gedeeld. Zodra de echo het nieuwe leven bevestigt, wordt het allemaal een stuk echter. Het kan heel emotioneel zijn om de beelden te zien van jullie kleintje.

Tradities

Behalve praktische zaken die jullie samen regelen zijn er ook andere dingen waar jullie over na kunnen denken. Hoe gaan jullie het nieuws bekend maken? Welke naam krijgt de baby? Is een thuisbevalling iets voor jullie? Het is niet alleen fijn om samen te fantaseren over het gezinnetje dat jullie binnenkort gaan vormen. Het is daarnaast zeker nuttig. Praten over jullie eigen achtergrond. Jullie zijn beiden in een ander gezin opgegroeid. Met andere tradities en gewoonten. Wat willen jullie hiervan meenemen? Of zijn er misschien juist nieuwe dingen of inzichten die jullie willen inbrengen? Tradities zijn de lijm van relaties. Zeker van familierelaties.

Samen zwanger

Pak de kans die jullie samen krijgen: teambuilding in de zwangerschap is een goede basis voor jullie gezin. Samen betrokken zijn bij de veranderingen die plaatsvinden. Maak genoeg foto’s van de groeiende buik. Praat tegen de baby, want echt…: je bent te horen! Zing alvast een slaapliedje of lees iets voor. Op die manier maak je nu al contact met jullie baby. Meegaan naar de echo’s, naar de controles van de verloskundige. Allemaal in het kader van het aanstaande ouderteam dat jullie zijn. Misschien is het een idee om de “traditionele” babyshower met alleen dames, óók met (aanstaande) vaders te organiseren. Of apart met aanstaande vaders.

Samen nadenken over het geboorteplan. Wij noemen het liever geboortewensenlijst. Beiden moeten jullie weten wat voor jullie belangrijk is tijdens de geboorte. Als partner kun je namelijk de spreekbuis zijn tijdens de bevalling. Als jouw vrouw aan het bevallen is, is haar aandacht voor de ‘buitenwereld’ niet op elk moment op te brengen.

Samen voorbereiden op de aanstaande bevalling door het luisteren naar een podcast over zwangerschap, geboorte en de tijd erna. Nog belangrijker is het volgen van een goede cursus. Een zwangerschapscursus waar jullie alle twee welkom zijn. Er zijn verschillende cursussen waar beiden alle lessen volgen. Zo horen wij in onze cursus heel vaak dat het aanstaande ouderpaar een nog hechter team zijn geworden. En dat, juist dat, is zo belangrijk als fundament van jullie nieuwe leven. Van jullie nieuwe gezin.

Voor teambuilding in de zwangerschap is onze cursus bij uitstek geschikt.,

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.