Vader worden

juni 20, 2020

Wat voor een vader wordt jij?

Alle aandacht voor de aanstaande mamma’s! Met het groeien van de buik, groeit ook de belangstelling van de omgeving. Pappa’s staan toch meer op de achtergrond in de tijd van de zwangerschap. Geen babyshowers met hun BFF’s. Bij de verloskundige ook niet echt in de hoofdrol. Misschien een bescheiden bijrolletje krijgen ze toebedeeld. Maar jongens! Vader worden is ook een aardverschuivende gebeurtenis en een grootse verandering in jullie levens.

Dus vaders verdienen het om serieus te worden genomen. En ook papa worden, vergt voorbereiding op de komst van de baby. Vaders willen heel graag de steun en toeverlaat zijn voor de zwangere partner. Om dit goed te kunnen vervullen is begrip en kennis van de bevalling onmisbaar. Dan wordt ook duidelijk wat ze kunnen doen om hun partner te ondersteunen.

Tegelijkertijd is het ook voor vaders heel spannend om die bevalling mee te maken. Wij bespreken stap voor stap de fasen van de bevalling die jullie te wachten staan. We doen dit ook met duidelijke foto’s en filmpjes (niet te expliciet). Zo kom je niet voor grote verrassingen te staan.

Verandering

Wat is nog meer nieuw? Het zorgt voor een blijvende verandering in de relatie tussen beide aanstaande ouders. Maar ook in de relatie met de buitenwereld. Met vrienden en met de eigen ouders. Het is wennen aan een nieuwe bredere identiteit. Die van zelf ouder zijn. Af en toe samen stilstaan bij de nieuwe rol in het leven is de eerste stap. Praten over de eigen jeugd en eigen ouder-kind relatie kan helpen om koers te bepalen.

Vader worden is spannend

Vader worden is ook een emotionele verandering. Aan de ene kant ben je de hoeder van je familie. De krachtige persoon, die staat voor zijn gezin. De andere kant van die verandering is veel zachter. Die van de zorgzame partner en vader. Voor altijd ben je verantwoordelijk voor jullie kind. Voor altijd zijn jullie als stel aan elkaar gebonden in die verantwoordelijkheid.

Samen zwanger zijn, veel gehoord tegenwoordig, is jullie kans om dichter bij elkaar te komen. Het volgen van een zwangerschapscursus, óók voor vaders, gaat jullie helpen om een nog beter team te worden. Een team dat groeit in hun rol naar het ouderschap toe.

Volg ook onze gratis podcast.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.