Valentijnsdag

februari 13, 2024

hartjes-op-Valentijnsdag

Love is in the air, het is namelijk bijna 14 februari dus dat betekent dat de liefde gevierd wordt. Door sommigen afgedaan als commercieel en door anderen aangepakt om zijn of haar geliefde extra aandacht te geven. De steden en etalages kleuren rood, de kleur van de liefde want het is Valentijnsdag.

Over de herkomst van Valentijnsdag zijn er verschillende verhalen die alle ver teruggaan in de geschiedenishttps://www.devalentijnsite.nl/geschiedenis-en-oorsprong-valentijnsdag. Ook de traditie van Valentijnsdag wordt al eeuwen in ere gehouden en komt oorspronkelijk uit Engeland waarna het naar de Verenigde Staten is overgewaaid.

Ook Nederland ontkomt er niet meer aan. Kaarten, taartjes, chocolade voor de allerliefste Valentijn, klinken logisch. Maar dagcrème met Valentijnskorting riekt naar gemakkelijk geld verdienen aan een, in wezen, prachtige dag. De dag van de liefde!

De naam Valentijn betekent sterk, gezond en invloedrijk. En laat dat nou helemaal de lading dekken van de bedoeling van Valentijnsdag. Door elkaar in een relatie te zien en aandacht aan elkaar te besteden met behulp van een kleine of grotere attentie heb je invloed op de relatie. Zo hou je de relatie sterk en gezond. 

Echter als je de aandacht en attentie beperkt tot eens per jaar op 14 februari, gaat het snel bergafwaarts met de relatie. Een gezonde, sterke relatie behoeft aandacht. Love is a verb, zingt John Mayer. Toegegeven het klinkt zwaar dat je aan een relatie met je lief moet werken. Zou dat niet vanzelf moeten gaan? Helaas blijkt in de praktijk dat veel stellen op den duur toch niet zo tevreden zijn met hun relatie en met elkaar. Menig relatie heeft een uiterste houdbaarheidsdatum. Dat is echter nooit de intentie als mensen besluiten om samen door het leven te gaan. We gaan toch uit van het principe “en ze leefden nog lang en gelukkig”.

En het is zeker mogelijk om lang en gelukkig met elkaar te leven. Maar als de buit binnen is, zul je er liefde en aandacht in moeten blijven stoppen om dit ook weer terug te krijgen. Dit is ook weer niet zo intensief en zwaar als het klinkt. Het gaat namelijk om de kleine dingen in het dagelijks leven. Men zegt dat een liefdesrelatie met kleine attenties van aandacht kan groeien waardoor de liefde en verliefdheid kan blijven bestaan. Wat is ervoor nodig? Alledaagse dingen voor elkaar doen zoals zonder morren de vaatwasser uitruimen ook als het jouw beurt niet is, elkaar lief begroeten na een lange werkdag, voor het naar bed gaan even iets liefs tegen elkaar zeggen, elkaar steunen, elkaars successen vieren, elkaar stimuleren het beste uit jezelf te halen, samen leuke, nieuwe dingen ondernemen, écht luisteren naar elkaar en met respect voor de ander meningsverschillen doorspreken, niet altijd je gelijk willen halen, elkaar nooit afvallen waar anderen bijzijn. Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe je bouwt aan de relatie die nooit eindigt.

En als we daar dan de Valentijnsdag ook nog voor inzetten, als extraatje, dan is dat mooi in de relatie meegenomen. Fijne Valentijnsdag <3

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.