Vertrouwen in de verloskundige

augustus 30, 2020

Regelmatig krijgen we vragen van cliënten over verloskundigen en de zorg die ze verlenen. Wij kennen natuurlijk niet alle verloskundigen persoonlijk in Nederland of in onze regio. Wij weten wel dat Nederlandse verloskundigen een goede opleiding achter de rug hebben. En dat we blij mogen zijn met deze verloskundige zorgverleners. Ze staan dag en nacht voor hun zwangeren klaar. We gunnen het iedere zwangere dat ze vertrouwen heeft in de verloskundige die haar gaat begeleiden.

Het is prettig als je een goed gevoel hebt bij de praktijk waar jullie je hebben aangemeld voor verloskundige zorg. Die hebben jullie namelijk met zorg en aandacht uitgezocht. Het is tegelijkertijd ook best een uitdaging. Veel praktijken zijn grote groepspraktijken. Je hebt niet altijd de mogelijkheid om iedere verloskundige tijdens de zwangerschapscontroles te leren kennen. Daarbij heb je met de ene persoon meer dan met de andere. Heel menselijk.

Slecht geslapen
Kort nachtje

En ja, verloskundigen zijn ook net mensen. Ook zij hebben wel eens een off-day. Of, in ons beroep niet ondenkbaar, een nacht niet goed geslapen. Misschien kan de verloskundige op een bepaald moment niet reageren zoals je had gehoopt. Wellicht krijg je twijfels bij degene die je moet gaan helpen bij de geboorte.

Wat je goed moet weten. Hoe het is geregeld bij jullie verloskundige praktijk? Dus wie zijn de verloskundigen? Hoe hebben ze de diensten geregeld? Super belangrijk is het om eventuele twijfels of zorgen over de verloskundige zorg te bespreken. Je hoeft dit niet als kritiek te brengen of te zien maar zie het als een kans om elkaar beter te leren kennen. Om op één lijn te komen. Op deze manier geef je de verloskundige ook de kans om jullie twijfels weg te nemen.

Verder is het belangrijk dat je zelf ook je huiswerk doet. De voorbereiding, samen met je partner, is hierbij van groot belang. Zoek een cursus die je in z’n geheel sámen kan doen. Die een nóg beter team maakt van jullie. Waar je leert om de juiste vragen te stellen. En als jullie dan na de cursus goed weten wat er op het pad kan komen, dan is de verloskundige er alleen maar om jullie de weg te wijzen. Het bewandelen van het geboortepad doen jullie dan samen. Met veel vertrouwen in jezelf, je partner én met vertrouwen in de verloskundige.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.