Vijf sterren voor de geboorte in het ziekenhuis

juni 22, 2020

Denise raadt hypnobirthing aan

Op de Linda.nl komt er af en toe een prachtig geboorteverhaal voorbij. De rubriek heet Werpsterren. Hierbij geeft men sterren *** aan de verschillende fasen van het geboorteproces. Vijf sterren voor de geboorte in het ziekenhuis. Dit keer het verhaal van Denise en Ruben die een cursus hypnobirthing hebben gedaan ter voorbereiding op de bevalling. Opvallend is dat de bevalling op zich een geweldige rating kreeg van Denise. Voor ons echter geen verrassing.

Net als vele andere zwangeren had Denise angst voor de geboorte. En net als vele aanstaande vaders/partners vond Ruben hypnobirthing maar zweverig. Na wat googlen hadden ze toch een hypnobirthing cursus gevonden die er het minst zweverig uitzag.

Net als in elke cursus hypnobirthing moet je de gehele cursus met z’n tweeën doen. Zo leef je samen toe naar de geboorte en maak je samen veel bewuster de zwangerschap mee. Ook het voorbereiden op het ouderschap verloopt hierdoor een stuk vanzelfsprekender.

Wat wij vaak zeggen is: relaxation is a state of mind, not a state of place. Het klinkt zoveel mooier of magischer in het Engels. Maar wat we bedoelen is dat het niet echt uitmaakt waar je gaat bevallen en ook niet persé hoe. Het belangrijkste is dat je hebt geoefend om ontspannen te zijn en te blijven onder elke omstandigheid.

En als je het verhaal van Denise leest is dat haar uitstekend gelukt. Ook al liepen de dingen misschien niet precies volgens (geboorte)plan.

Wij weten dat het kán, rustig en kalm de geboorte tegemoet zien en ook rustig en kalm het gehele proces mee te maken. Je moet er wel voor oefenen en je moet je ervoor open stellen. Niet omdat het zweverig is hoor, want er is al genoeg onderzoek naar gedaan. Maar vooral omdat je misschien je eigen vooroordelen los moet laten over hypnose. Dat lukt je ook, net als al die andere stellen die hier enthousiast naar huis gingen in afwachting van hun vijf sterren voor de geboorte in het ziekenhuis. Of thuis, kan ook!

Ook nieuwsgierig en enthousiast geworden. Schrijf je in via onze website of geef ons een belletje dan leggen we alles uit.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.