Vlot bevallen #Hoedan?

maart 27, 2017

Een zebra op de steppe bevalt pas als ze zich veilig voelt.

En zo is het eigenlijk ook bij mensen, ook wij bevallen het  gemakkelijkst als de a.s. moeder zich veilig en geborgen voelt.

We denken vaak dat het ziekenhuis een veilige plek is en daarom willen veel koppels daar bevallen. Maar betekent dat dat we daar dan ook gemakkelijk bevallen zoals de natuur het bedoelt heeft? Dat
kan wel!  Het zit namelijk helemaal niet in de plek waar we zijn . Het zit in ons hoofd en lichaam. Als je je kan ontspannen en het geboorteproces aan je lichaam over kunt laten dan kan je overal gemakkelijk bevallen.

Echter zodra je gaat denken aan alle beren die op de weg kunnen lopen, loopt het proces spaak.

Kijk maar naar die zebra: zodra ze iets van geritsel hoort of iets ruikt wat kan duiden op gevaar, stoppen haar weeën direct. Dit is een prachtig mechanisme; ze wil niet een kwetsbaar veulen ter wereld brengen als er gevaar dreigt. De adrenaline zorgt ervoor dat ze haar veulen niet baart en kan vluchten.

Wij lijken in veel aspecten nog op deze zebra. Als wij tijdens het geboorteproces angstige gedachten hebben, dan nemen  de weeën bij ons ook af.  Natuurlijk ligt er bij ons geen leeuw op de loer, maar een ingebeelde leeuw ( de angstige gedachten) zorgt voor dezelfde adrenaline productie. Het proces is hetzelfde.

Door goed te ontspannen en je lichaam te laten weten, door middel van je ademhaling, dat het veilig is, gaat de ontsluiting zoals de natuur het bedoeld heeft.

Dus waar je je kindje geboren wilt laten worden maakt niet zoveel uit. Het moet een plek zijn waar je je op je gemak voelt en waar je zo rustig mogelijk het proces z’n gang kan laten gaan.

Hebben we bewijzen?  aast talloze wetenschappelijke onderzoeken kan je ook  de ervaringen van onze cursisten op onze site lezen: Verloskundigen en gynaecologen zijn elke keer  verbaasd over de rust van onze cursisten en de snelheid waarmee ze ontsluiten.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.