Zelfregie rond de geboorte

juli 6, 2020

Blijf positief

Twee bevallingen met eenzelfde medische ingreep en verder geen complicaties. Het valt ons op dat de beleving hiervan bij stellen totaal van elkaar verschilt. Het ene stel vond het een prettige ervaring. Ja zelfs zo fijn dat ze hoopten dat het bij de tweede bevalling ook zo mooi zou verlopen. Een ander stel echter zat met een flinke kater achteraf. Hoe is dit te verklaren? Het antwoord is: zelfregie rond de geboorte.

Hoe bevorder je zelfregie rond zwangerschap, geboorte en kraambed? Laten we eerst even kijken naar het woord zelfregie. Wij vinden dat eigenlijk een lastig woord. Vooral als je het gebruikt voor zoiets natuurlijks maar ook enigszins onvoorspelbaars als de tijd rond de geboorte. Het is geen film of toneelstuk waarvoor je een scripts schrijft. En vervolgens neem je de regie? Zo zal het niet werken en het is goed als je je dat realiseert.

Wat jullie wel kunnen doen om goed voorbereid te zijn en bovendien om met een goed gevoel terug te kijken op de bevalling is: voorbereiden. Een goede zwangerschapscursus moet een aantal belangrijke ingrediënten bevatten als het gaat over zelfregie. Het eerste is goede informatie over het technische proces. Over hoe het normaal gesproken kan verlopen. Dus, welke hormonen zijn belangrijk? Wat is eigenlijk een wee? Hoe zorg je ervoor dat je baarmoeder het best kan werken? Wat is precies persdrang? Hoe lang duurt het allemaal? Wat is een Apgar score? Pas als je de theorie beheerst kan je meepraten.

Dat brengt ons direct op een ander belangrijk aspect. De rol die de partner in de zwangerschapscursus krijgt toebedeeld. Wat ons betreft moet de partner er bij elke les bij zijn. De partner is tijdens de bevalling onmisbaar. Met een betrokken partner zal de geboorte prettiger verlopen. Dat is niet in de laatste plaats omdat hij/zij jouw spreekbuis kan zijn. Dat hij/zij dingen kan vragen die onduidelijk zijn. Of kan vragen waarom er een bepaald beleid wordt gekozen.

Zeer belangrijk in een voorbereidende cursus is dan ook de les die gaat over hoe je goede vragen kan stellen. Er wordt dan gesproken over wat te doen als er een bepaald beleid plotseling om de hoek komt kijken. Het is namelijk super belangrijk dat jullie weten waarom er dingen moeten gebeuren. En soms is er ook best een mogelijkheid om het anders te doen. Daar kun je om vragen.

Goed worden meegenomen in het hoe en waarom tijdens de geboorte geeft jullie een veilig gevoel. Het gaat toch om jullie, om jullie kind. Beslissingen die genomen worden, moeten in samenspraak gaan. Als je dat voor elkaar kan krijgen, zullen jullie samen, achteraf na kunnen praten. Het een en ander beter kunnen plaatsen en verwerken. Niets is zo onprettig als niet begrijpen. Als het gevoel hebben dat er beslissingen werden genomen die onduidelijk waren.

Zelfregie rond de geboorte is dus niet waar we naar streven. Maar het streven naar samenwerken wel, naar gedeelde verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid van aan de ene kant de zorgverlener die jullie met raad en daad bijstaat en aan de andere kant jullie als aanstaande ouderpaar dat weet waar het om gaat.

Als verloskundigen sinds 1988 (nu niet meer praktiserend) richten wij ons met SubSense vanaf 2015 op aanstaande moeders en hun partners. Wij hebben jarenlange ervaring in de huispraktijk met thuisgeboortes en als klinisch verloskundige in een (academisch) ziekenhuis.