Tijdens de zwangerschap zullen jullie een hoop beslissingen nemen. Welke verloskundige praktijk kies je? Waar vindt de geboorte plaats? Hoe gaat jullie kleintje heten? Maar ook of er een zwangerschapscursus of bevalcursus nodig is?
Hierover ga ik je meer vertellen. Belangrijk om te weten is dat een zwangerschapscursus niet hetzelfde is als een bevalcursus. We noemen deze wel vaak in één naam: zwangerschapscursus.
Een zwangerschapscursus kan op het sportieve vlak zijn zoals zwangerfit, mommoves of zwangerschapszwemmen. In deze cursussen wordt je begeleidt om verantwoord te blijven bewegen. Ook of juíst als je zwanger bent en je lichaam bijna van dag tot dag verandert. Een zwangerschapscursus gegeven door een fysiotherapeut of Mensendieck therapeut kan je helpen om goed om te gaan met klachten van het bekken of rugpijn. Hoe til je op de juiste manier met de buik die steeds groter wordt?
Veel cursussen zijn voor de zwangeren alleen. Meestal is er wel een partneravond waarin iedere zwangere haar partner één keer mee mag nemen. Maar er zijn ook cursussen speciaal en alleen voor vaders. Dit is heel waardevol omdat je als vader/partner een enorme steun voor de zwangere kan zijn. Wetenschappelijk is aangetoond dat de partner een positieve invloed heeft op het verloop van de geboorte. Vrouwen met een ondersteunende partner hebben ook minder kans op negatieve gedachten en gevoelens na de geboorte. Psychische trauma na de geboorte komt minder voor. Nogal wat voordelen om de partner van de zwangere actiever bij de zwangerschap te betrekken.
Maar waarom splitsen? Er zijn ook cursussen die zich richten op beide aanstaande ouders. Hierbij worden zowel moeder als vader/partner voorbereid op de geboorte. Zodat je als team weet wat te doen als het zover is.
Als je hiernaar op zoek bent dan is het ook nog belangrijk om te kijken naar de achtergrond van de cursusleider. Wie kan er beter voorlichten en praktische tips geven dan iemand die aan het bed heeft gestaan? Aan het bed (lees: bed, kruk, bad) van vele zwangeren. Cursussen die gegeven worden door verloskundigen, verpleegkundigen met ervaring op de verloskamer of kraamverzorgenden. Zij zijn in staat om een compleet en eerlijk beeld te schetsen van alles wat op jullie pad kan komen.
In deze tijd van corona worden veel cursussen online gegeven. Dat heeft als voordeel dat je het helemaal in je eigen tijd kan doen. Ook kan je terugkijken en dingen herhalen. Maar waar kun je dan met je vragen terecht? Hoe weet je waar je extra op moet letten? Kijk of je bij de online cursus ook de mogelijkheid krijgt om even één op twee (samen met partner) alles nog door te spreken. Bij SubSense hebben we daarvoor de combi cursus https://www.subsense.nl/combi-cursus/. Best of both worlds, denken wij. Uit de enquete van de cursisten die jullie zijn voorgegaan blijkt dat ook.
Stel jezelf de vraag waar je naar opzoek bent. https://www.consumentenbond.nl/zwanger/zwangerschapscursussen. Zwangerschapscursus of bevalcursus? Ze kunnen elkaar mooi aanvullen trouwens. Met partner of zonder partner? Bedenk goed welke voordelen dit heeft. Wat is de achtergrond van de cursusleider? Een fysiotherapeut, een verloskundige of iemand zonder geboorte-achtergrond? Wat past er bij jullie als stel?
Ga samen met je partner vragen bij vrienden. Vraag het zeker ook nog aan de verloskundige of gynaecoloog die jullie begeleid. https://www.zwangerinutrecht.com/zwangerschapscursussen/hypnobirthing/subsense/. Die hebben vast ervaring met de verschillende cursussen in de buurt. Zo komen jullie tot een goede keuze als voorbereiding op de komst van jullie kindje.